Щетите от нефтеното петно по Дунав са към 2 млн. лева
Щетите от нефтеното петно по Дунав са към 2 млн. лева / netinfo

На около милион и половина-два милиона лева се оценяват до момента щетите от нефтеното петно по Дунава, това каза министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. По предварителни данни обемът на отпадъците е около 1200 кубически метра.

Министър Чакъров уточни, че оценката, която се прави за щетите от петното по Дунав е към финалната си част. Едва след като са ясни финансовите параметри на щетите ще се търси обезщетение за финансовите параметри от страната замърсител.

На базата на получените до момента данни от областните управи и общините, според министъра на околната среда, щети възлизат на около 2 милиона лева за дейностите по почистването по поречието на Дунав.

Засега няма данни да щети върху биоразнообразието, каза още Джевдет Чакъров. В момента се уточнява обемът на отпадъците, които се определят като опасни, но еко министърът увери, че няма да има проблеми с тяхното депониране. Три фирми имали разрешение за такава дейност.

Джевдет Чакъров участва в работна среща с представители на общини, на която се обсъжда подготовката на местната власт за усвояване на средства от европейските фондове в областта на околната среда.