Щетите, нанесени от Друмев, са за над 1 млн. лева
Щетите, нанесени от Друмев, са за над 1 млн. лева / netinfo
Софийският районен съд отстрани от длъжност изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Асен Друмев. Той е обвинен, че е нанесъл щети за над 1 милион лева, сключвайки дългосрочни договори за наем на офиси за нуждите на Разплащателната агенция в Пловдив и Разград. От днес Асен Друмев е в двумесечен платен отпуск. На този етап въпросът за евентуално освобождаване на Друмев от поста не стои, каза пред журналисти министърът на земеделието и горите Нихат Кабил.

Асен Друмев е обвинен, че е сключил договори за наем с частни фирми и е изплатил авансово част от наема. Магистратите от Софийския районен съд поискаха отстраняването му от длъжност, тъй като ако продължи да заема поста, може да попречи на разследването. Първите 30 дни от неговия отпуск, начело на Държавен фонд „Земеделие” ще бъде заместник-изпълнителният директор Радослав Иванов, а след това другият заместник на Друмев – Ализан Яхова, съобщи министър Кабил. Той увери, че Управителният съвет на фонда е запознат с договорите за наем, сключвани от изпълнителния директор.

След проведено извънредно заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие” късно снощи, от пресцентъра на аграрното министерство съобщиха, че наемането на сгради не е предмет на обществена поръчка, нито пък има изрична забрана наемите да бъдат плащани авансово. Освен това преди да бъдат сключени въпросните договори с частни фирми, от фонда са поискали структурите на земеделското министерство да осигурят сгради за офисите на Разплащателната агенция.

Министър Кабил е изпратил писма до министъра на вътрешните работи Румен Петков, с което настоява за бързо приключване на следствието и до председателя на Сметната палата Валери Димитров, с искане за извънреден одит. На среща с главния прокурор Борис Велчев тази сутрин министърът е поискал съдействие за превенция и борба с евентуалните измами с еврофондовете. Според Кабил, обвиненията срещу Асен Друмев идват в много неподходящ момент, тъй като предстои мисия на Европейската комисия за акредитацията на Разплащателната агенция и проверка на изразходването на средства по програма САПАРД.