/ БГНЕС
Предвижда се изграждането на затвор с център за обучение на персонала на територията на Кремиковци. Той ще има 200 килии за 400 затворници. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос по време на седмичния парламентарен контрол.
 
Затворът ще има разгърната площ от 7500 кв.м, а в учебния център към него ще бъде с капацитет от 100 обучаеми. Изграждането му трябва да започне в началото на 2018 г. , каза още Цачева.

Затворът ще отговаря на всички европейски стандарти. Финансирането на проекта ще бъде по линията на Норвежкия финансов механизъм, обясни министърът.
 
Пренаселеността в затворите остава основен проблем в системата

По думите на Цачева не може да бъде цел на едно управление да насища територията на страната с обекти за изтърпяване на наказания. Тя обаче призна, че само с реновиране не може да се изпълнят ангажиментите по отношение на европейските норми за условията за изтърпяване на наказания "лишаване от свобода". Правосъдният министър заяви, че е наложително изграждането на нов затвор.
 
Цецка Цачева каза още, че през последните три години са ремонтирани и реновирани множество затворнически общежития и затвори - в Бургас, Варна, Ловеч, Стара Загора и други.
БТА