/ ThinkStock/Getty Images
Австралийските власти ще построят първия си затвор за изолиране на екстремисти, за да се предотврати радикализацията в затворите като част от мерки за ликвидиране на тероризма. Това съобщи премиерът на щата Нов Южен Уелс Гладис Береджиклиян, цитирана от Ройтерс.

Изолирането ще става в рамките на строго охраняван затвор, в специално крило с капацитет за 54 затворници, които ще бъдат под засилено наблюдение.

"В следващите три години ще похарчим 47 млн. долара за изграждане на допълнителния капацитет за изолиране на тези затворници, за които се смята, че е много вероятно да опитат да разпространяват радикализация в затворите", каза тя пред репортери.

Правителството на австралийския щат съобщи, че в затворите в Нов Южен Уелс има 33 души, които излежават присъди за тероризъм. "Ние сме правителство, което не оставя нищо на случайността, ще направим така, че да продължим да имаме най-безкомпромисната позиция в страната по отношение на намаляването и ликвидирането на терористичната дейност", каза министър-председателката.

В четвъртък полицията в Нов Южен Уелс получи правомощия да застрелва заподозрени за терористични актове, дори ако нападателят да не представлява непосредствена заплаха.

 
БТА