/ dariknews.bg
Пишат по половин отсъствие на закъсняващи ученици
95376
Пишат по половин отсъствие на закъсняващи ученици
  • Пишат по половин отсъствие на закъсняващи ученици
По половин отсъствие ще се пише вече на закъсняващите ученици, ако са пропуснали до 20 минути от учебния час, а ако е повече, отсъствието ще е цяло. Правилото е залегнало в новата Наредба за приобщаващото образование. То дава възможност по-лесно да се изчислява броят на отсъствията и действа дисциплиниращо на учениците, но се прилага по преценка на учителя, според конкретния случай, коментира пред Дарик директорът на 51-во училище в София "Елисавета Багряна" Асен Александров.
 
Мотивите за приемане на новото правило са свързани с липсата на регламентация на закъсненията в старата наредба, както и със затруднения при тяхното сумиране, ако се отчитат по една трета, коментира Александров, който е автор на идеята.
 
Извинителните бележки за училище – от личния лекар срещу заплащане

"Много по-добре е в една система да се напишат 2,5 отсъствие, а от друга страна е по-дисциплиниращо. Просто учениците да знаят, че когато закъснеят ще бъдат санкционирани", обясни той.
 
Всяко закъснение, освен че е индивидуално нарушение, пречи на общия учебен процес, казва още той. "Представете си в един клас - 25-26 деца, ако три-четири закъснеят, ритъмът и динамиката на учебния час силно се нарушават. Това ни се строи подходящ инструмент да ограничим тези закъснения на учениците", поясни той.
 
Близо 20% от ромските деца отпадат от училище

Според директора отчитането на отсъствие до 20 минути като половин закъснение не е прекалено тежка санкция. Имало е и по-строги разпоредби. "Преди години имаше, че след първия час закъсненията се считат за цяло неизвинено отсъствие. Което е доста по-строго от сегашния правилник", спомня си Александров.  
 
Правилото се прилага по преценка на учителя според конкретния случай, поясни Александров, защото новият закон дава автономия на училищата и всяко нещо може да бъде разписано в правилника.