/ iStock/Getty Images
Решението за големите ученици ще е ясно на 28 януари, 3 дни по-рано започва тестването на учителите
Всяко училище ще решава само дали да има ваканция между първия и втория срок. Това каза за Dariknews.bg Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/, който е и директор на столичното 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов".

Междусрочната ваканция ще е един ден - 3 февруари, сряда.  Педагогическият съвет в училищата ще решава обаче дали да се излиза във ваканция или да се учи онлайн.

"Междусрочната ваканция е на 3 февруари, но тя е по решение на педагогическия съвет. Всяко училище ще реши само. Решението идва от факта, че някои от училищата са учили на 22 декември, други не са", коментира Стаматов след съвещанието на МЗ, МОН и отрасловия съвет в образованието, на което властите обмислят как и по какъв ред да започне връщането на учениците в клас. Окончателно решение обаче не е взето.

Големите ученици ще учат по 3 седмици в клас и по толкова - онлайн

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разкри, че най-вероятно първо в клас в началото на втория срок - 4 февруари, ще се завърнат учениците от 7, 8 и 12 клас. Те обаче ще ходят на училище по график, така че да не се събират повече от 40% от децата едновременно.

Окончателното решение за връщането на големите ученици в училище ще бъде взето на 28 януари, стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след срещата на МОН, МЗ и отрасловия съвет в образованието. "Стигна се до някои варианти, че има приоритетни класове, има виждане как точно това да стане чрез график на посещенията, но подробностите ще бъдат уточнени от здравното министерство. Идеята ни е на 28 януари да дадем точна информация", каза доц. Кунчев по NOVA. Намерението да бъдат върнати не повече от 38-40% от децата, които да се въртят на двуседмични смени. Намерението на МОН е това да бъдат 7, 8 и 12 клас, а след първите две седмици, евентуално от 4 февруари, да бъдат върнати онлайн вкъщи, като на тяхно място в училище отидат 5,6,9,10 и 11 клас. Условието е обаче "да задържим ниска заболяемост", уточни Кунчев. Ако има рязка смяна в бройката заболели от коронавирус, всички деца ще бъдат върнати на онлайн обучение, допълни главният здравен държавен инспектор.

"Връщането засега е под много условия", коментира за Dariknews.bg и Диян Стаматов. По думите му вероятно ще се избере двуседмичното редуване, за да не останат вкъщи прекалено дълго онлайн останалите ученици, които евентуално няма да се върнат в училище на 4 февруари.

"Акцентът на срещата беше тестването на учителите, което започва на 25 януари, както и ваксинирането, което на някои места ще започне още в края на тази седмица", обясни Стаматов.

Първи в училище се връщат 7, 8 и 12 клас (ВИДЕО)


На заседанието е била обсъдена логистиката за учителската ваксинационна кампания. На някои места в страната ваксинирането на учителите ще започне в началото на другата седмица, а в София най-вероятно това ще се случи в началото на февруари, каза директорът на 119-то СУ. Причината столицата да е последна е големият брой медици, които все още се ваксинират. Едва след тях ще започне и втората имунизационна фаза с педагозите в София.

Около 89 000 са заетите в образованието. Правят се два отделни списъка на желаещите да се тестват за заразата и на желаещите да се ваксинират. Тестването и ваксинирането ще се извършва в училищните здравни кабинети от РЗИ, както вероятно и в лечебни заведения.