/ БГНЕС
Всяка компания, която отговаря на условията, може да стане Национален доставчик на услуги за тол системата, каза за Дарик експертът от Националното тол управление проф. Олег Асенов. По думите му, за такива партньорства има запитвания и от други фирми и той се надява скоро те да са факт. Има три типа партньорства и всеки може да избере, а ние ще му осигурим обслужване, изтъкна той.
 
Защо единственият засега Национален доставчик фирмата „Интелигентни трафик системи“ е сключила договор с АПИ паралелно с публикуването на общите условия, проф. Асенов заяви, че не е в състояние да коментира, тъй като е технически експерт.

Как да си върнете парите, ако сте платили няколко пъти за винетка?
 
Общите условия са еднакви за всички и всяка компания, която отговаря на тях е добре дошла, защото конкуренцията ражда качество, посочи проф. Олег Асенов.
 
„Всяка една компания, която може да покрие тези общи условия, да осигури съответната техническа съвместимост на канала на продажби и да взаимодейства с нашата централна система, е добре дошла. Конкуренцията винаги ражда по-добро качество. От наша гледна точка, ние очакваме, имаме запитвания и се надяваме, че ще има скоро други колеги, които да работят съвместно с нас“
 
Има три типа партньорства с Агенция „Пътна инфраструктура“ с различни условия, уточни проф. Асенов.

През лятото ще заработи изцяло електронната тол система за камиони
 
„При всеки един от типовете партньорства има разработени общи условия и на базата на тези общи условия всеки един от търговските субекти може да избере своето място във веригата на партньорство. В същото време тъй като националното управление се стремим да развиваме и нашата мрежа, за да можем да обслужим функцията, която държавата по закон ни е вменила“, каза той.
 
Защо единственият засега Национален доставчик - фирмата „Интелигентни трафик системи“, е сключила договор с АПИ паралелно с публикуването на общите условия, проф. Асенов заяви, че не е в състояние да коментира, тъй като е само технически експерт:
 
„Аз се занимавам с технически въпроси. Може би това е по-скоро юридически въпрос. За мен е важно да осигуря на всички, които имат желание да си партнират, отговарят на общите условия, имат възможност да осигурят техническа и организационна съвместимост с нас, да работят. От тази гледна точка нашият екип ще направи всичко възможно за всеки един партньор по начина, по който той си е избрал, да осигурим подходящото обслужване, без значение как се казва той и какъв е“.
 
Компанията „Интелигентни трафик системи“ фигурира на сайта bgtoll.bg като единствен Национален доставчик на услуги, регистрирана с решение на УС на АПИ № 20969 от 18.12.2018 година, само няколко дни след официалното публикуване на общите условия за национални доставчици на услуги. „Интелигентни трафик системи“ продава електронни винетки чрез сайта vinetki.bg, и офисите на един от големите мобилни оператори, вериги бензиностанции, "Български пощи", "Изипей", както и вериги автосервизи. Собственик на „Интелигентни трафик системи“ е Станислава Арнаудова, която в интервю за „Капитал“ заявява, че са започнали да се подготвят за работа с тол системата още от 2012 година, когато държавата е обявила плановете си за въвеждане на такава.