Шофьорът, прегазил и убил Ангел от Катуница, се изправя пред съда
Шофьорът, прегазил и убил Ангел от Катуница, се изправя пред съда / снимка: DarikNews.bg, архив, Пловдив
Шофьорът, прегазил и убил Ангел от Катуница, се изправя пред съда
49021
Шофьорът, прегазил и убил Ангел от Катуница, се изправя пред съда
  • Шофьорът, прегазил и убил Ангел от Катуница, се изправя пред съда

Окръжната прокуратура внесе обвинителен акт срещу 55-годишния Симеон Йосифов, който прегази и уби 19-годишния Ангел Петров на 23 септември миналата година в Катуница. Делото срещу Йосифов е внесено в съда. На него са му повдигнати обвинения за умишлено причиняване на смърт, при нарушаване на правилата за движение. За такова престъпление законът предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода.

През октомври съдът остави в ареста Йосифов с мотива, че съзнателно и целенасочено е форсирал автомобила си срещу Ангел Петров и умишлено го е прегазил. В мотивите на съда се посочва още, че бягството на Йосифов от местопрестъплението е било премислено.

Жителите на Катуница са категорични, че Йосифов е подменен и не той, а друг е шофирал буса и е убил Ангел Петров. Един от очевидците на инцидента - Илия Личев, е видял как бусът е прегазил момчето и се притекъл да окаже първа помощ. Никой не е успял да види шофьора на буса-убиец и дори да запомни номера му заради суматохата около трагедията.

Йосифов разказа пред съда, че се връщал от Гърция, когато приятели от кв. Столипиново в Пловдив го помолили да ги закара на помен в село Катуница. При влизане в селото спътниците на Симеон Йосифов, които били пияни, слезли от микробуса, скарали се с хора на Кирил Рашков, имало и побой, след което те се качили обратно и настоявали Йосифов да кара по-бързо. Симеон Йосифов е признал пред адвоката си, че е усетил удара, но помислил, че е ударил куче. Той беше задържан след като бе обявен за общодържавно издирване.

Последните думи на Йосифов пред съда бяха, че съжалява за смъртта на младото момче, че не е искал да го убие, че не познава цар Киро.

19-годишният Ангел Петров бе убит на 23 септември в село Катуница. За убийството му жителите на селото обвиниха приближени хора на Кирил Рашков - Цар Киро. За смъртта на момчето бе арестуван 55-годишният Симеон Йосифов. Смъртта на Ангел Петров стана причини за избухване на напрежение между местните жители и „клана Рашкови”.

Избухналите безредици в Катуница станаха причина и за втори смъртен случай. 16-годишният Павел припадна по време на щурм на именията на Цар Киро, на метри от мястото, където бе прегазен 19-годишният Ангел Петров. Линейка на „Бърза помощ” го откара в тежко състояние в болницата, но по-късно Павел издъхна. Момчето е с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението.

В късния следобед на 24 септември напрежението в село Катуница ескалира. Жители на селото, както и футболни фенове на пловдивските отбори „Ботев” и „Локомотив” подпалиха три от имотите на Цар Киро. Единият от тях е на покойния му син Иван Рашков. Вторият от имотите е на другия му син Ангел Рашков, а третият е на внука му Йорго. Дълго време протестиращите замерваха къщите с камъни и коктейли „Молотов”. Полицията успя да разгони протестиращите и пожарникарите успяха да потушат пожарите.

Жителите на Катуница настояват Цар Киро и семейството му да бъдат изселени от селото. Редица градове в страната бяха обхванати от протести в подкрепа на жителите на Катуница, като в София, Варна, Пловдив и Плевен се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи.

Други новини от Пловдив