Прогнозите на синоптиците са за обилни валежи от сняг и понижение на температурите в следващите дни и държавата е длъжна и полага нужните усилия да осигури условия, така че да не се стига до ситуация на пътя като преди Нова година. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова пред NOVA.

Според Бъчварова ситуацията в края на миналата година е била изненадваща поради специфични условия в малък участък от територията на страната - между Айтос и Карнобат. Сега метеоролозите предвиждат, че снегът и студът ще обхванат страната. Предвид синоптичните прогнози институциите се подготвят по съществуващия план за действие и всяко от ангажираните ведомства е изпълнило задачите си, съобщи Бъчварова, която ръководи кризисния щаб във връзка с влошаването на времето.

Валежи в страната, температурите ще се понижават

Тя добави, че пътищата ще бъдат затваряни, за да бъдат почистени, като ще бъдат поставяни заграждения и постове на КАТ.

Иде три пъти повече сняг, отколкото преди Нова година (ВИДЕО)

Поведението на шофьори е вторият по значение рисков фактор при усложнена пътна обстановка. "На практика всички усложнения, на които сме свидетели, идват от това, че шофьорите на коли и ТИР-ове не спазват ограниченията и правилата на пътя", каза Бъчварова.

Подготвени ли са институциите за задаващите се сняг и студ?

Относно гонките по пътищата и по-конкретно инцидента на Околовръстното, при който пострадаха две жени, Бъчварова съобщи, че това е престъпно поведение. „На мястото има камера и ще се установи каква точно е била скоростта. Недопустимо е да се шофира по този начин. Промените в новия закон влизат в сила от 21 януари. Те са много по-строги - глобите са по-високи, ще се свалят и номерата на колата, ще се отнемат и свидетелства за правоуправление", заяви тя.

Източник: nova.bg