Основно училище Св. Св. Кирил и Методий в Димитровград
Основно училище Св. Св. Кирил и Методий в Димитровград / Дарик радио, Хасково
Школски директор ударил в час петокласник
97411
Школски директор ударил в час петокласник
  • Школски директор ударил в час петокласник
Пореден случай на агресия в училище - директор ударил в час петокласник, който закъснял и нарушил реда в клас. Случаят е в димитровградското обединено училище „Свети свети Кирил и Методий“, а 12-годишното момче е със специални образователни потребности и настанено в приемно семейство. Днес в димитровградската социална дирекция случаят събра мултидисциплинарна среща.

Момчето
Дарик радио, Хасково

Случката станала преди ден в час по математика след голямото междучасие, не скри директорът Милко Милков. "Говорейки глупости, в резултат на което аз го хванах, разтърсих го и му ударих един шамар зад врата", каза той. Милков не отрече, че е превишил правата си, но бе категоричен, че шамарът му не е нанесъл увреждане на момчето. "Това превишаване и това, което съм направил, няма нищо общо с неговото състояние, ако той наистина има увреждане", каза учителят и допълни: "В никакъв случай не нарушавам нормалните норми на общуване. Виновен съм, че съм си изпуснал нервите и съм го докоснал."
 
Побой в училище, дете е в болница

Ученици от училището и класа разказаха: "Господинът е ударил Марин с два шамара. Всички пищят в стаята и той затова ги удря"; "Той крещеше викаше и господинът му казваше да пази тишина. И го удари"; "Много го ядосват и пречат на нас, на децата, които пишем и учим"; "Като се събрахме, директорът им се скара и им удари по един шамар и каза да се върнат в строя. Директорът му се скара "Къде беше" и му удари два шамара - по бузата и зад врата"; "Когато започва да вика по нас, аз малко се стряскам".

Момиче е в болница след сбиване в училище

Приемната майка Анна Станчева, при която момчето е от 2016 година, веднага потърсила отдела за закрила на детето. Детето е освидетелствано и от съдебен лекар. "Казва "Директорът ме удари, бабо". Казвам "С някакви деца да не е". "Не, бабо, директорът" и ми се ядосва. Той малко не е добре с нервите. "Бабо, разбери, директорът ме удари", казало момчето според разказа на Станчева. Заради него детето не иска да ходи в училището.

Ана Станчева и Стефка Ангелова
Дарик радио, Хасково

Петокласник удари преподавателка в Царево

Биологичната му майка Стефка Ангелова редовно поддържа контакт с детето и твърди, че е загрижена за него. "Той няма право да бие детето ми и да го нарани", казва тя. Дъщеря й също била в училището и тя се оплаквала от директора и не искала да ходи на училище.
 
В мултидисциплинарната среща в четвъртък участваха от регионалния инспекторат в Хасково, общината, детската педагогическа стая и отдел "Закрила на детето". Училищният директор бе доволен от набелязаните мерки. "В крайна сметка това, което се случи, е хубаво, защото преди малко се взе решение как да се процедира с такъв род ученици, които се държат като луди, тъй като законът не го е уредил. Да го закарат на клиничен психолог, където да получат съответно лечение", каза Милков.
 
Родител нахлу в училище и удари 7-годишно момиче

ОУ "Св. св. Кирил и Методий", Димитровград
Дарик радио, Хасково

След срещата директорът на социалната дирекция в Димитровград Жанета Желева коментира, че вярват на децата. "На срещата му казахме, че 12 деца няма как да бъдат манипулирани изведнъж и да излъжат, тъй като 12 деца от класа на Милков са потвърдили", каза тя.
 
Проверка по случая започва и районната прокуратура в Димитровград, до която социалните са изплатили сигнал.