Подготвена ли е България за зимата. Това коментира регионалният министър Иван Шишков, който е на работно посещение в Бургас. Там той инспектира строителството на Северния обход. 

На проверката присъстват представители от Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" и зам.-министърът Захари Христов, както и кметът на Бургас Димитър Николов и областният управител проф. Мария Нейкова. 

"Днес имам информация, като цяло никакъв няма проблем. Единствено проходът Троян-Кърнаре е бил спрян за кратко движението само за товарни автомобили заради навявания. Но като цяло, към този момент няма никакъв  проблем, но логично е при тоя малък сняг да не очакваме да има някакъв проблем. Иначе договорите са сключени, проблеми няма в тази насока", отговори арх. Иван Шишков.

"Сумите за зимното поддържане на пътищата са свързани с атмосферните условия, тоест колкото е по-лоша зимата, толкова по-скъпо ще ни излезе зимното почистване. Зимното почистване е във връзка с реалното извършено количество работа", коментира Шишков на журналистически въпрос за сумите, необходими за почистването през зимния сезон.

Сняг падна в София, обработват улиците срещу заледяване

Шишков съобщи и добра новина, че скоро ще бъде пуснат Северния обход на Бургас и това ще сложи край на тапите край Сарафово през летния сезон. 

"Метеорологичните условия вече са факторът, дали ще бъде завършено в рамките, да примем до около месец, или не. Естествено на пролет те ще имат готовност", съобщи Шишков.

"Нещата в момента са напреднали, но ще ви кажа нещо, което не знам дали знаете, но проектът, който аз съм гледал е от 2013 година", допълни Шишков.

Проектът се строи от две години, има няколко преработки, строи се на приливи и отливи, винаги се прехвърля вината от администрацията и строителите, изреди част от проблемите по завършването на пътя Шишков.

Заради забавянето на изпълнението има оскъпяване на проекта, но служебният министър не можа да посочи каква е окончателната сума, но бе категоричен, че парите са осигурени от бюджета.