Красимир Станчев
Красимир Станчев / БГНЕС
Не е имало насилие, носеха си храна, една от сестрите заплаши да скочи от прозореца, разкри ген. Красимир Станчев
"За пръв път в НСО се случва нещо такова като тип „терористичен акт“ или „отвличане“, не можах да намеря по-подходяща дума", заяви шефът на Националната служба за охрана Красимир Станчев по повод драмата с медицинските сестри, които се барикадираха и прекараха нощта в парламента.

"Насилие не е имало – като се спуснеш да хванеш някого и той се дърпа, счита това за насилие. Като ме гледате няма как да ме упрекнете в това. Една от дамите още в 8 ч. каза да не я доближавам и заплаши, че ще скочи от прозореца. Загасихме тока като тактически ход", заяви още той.

От вътрешното министерство не съдействали на НСО, оплака се шефът на службата за охрана.

"Помолих за съдействие МВР. Очаквах по-качествени психолози. В крайна сметка не искахме да нагнетяваме повече това положение. 5 дами и 5 мъже. Нашият тактически ход беше спирането на тока. Още вчера са поискани психолози от полицията", разкри Станчев.

НСО преговаря с петте медицински сестри, които се барикадираха в Партийния дом (ВИДЕО)

По неговите думи почти 12 часа са се опитвали да изкарат медсестрите от сградата. "Просто не исках да се качват по прозореца, исках да ги обезпечим. Ще направим анализ, със сигурност и ние сме допуснали грешки", призна шефът на НСО.

"Ще ги помоля да напуснат доброволно, ще изчакаме колкото е необходимо", поясни Станчев.

Пред DarikNews Красимир Станчев заяви, че медицинските сестри са влезли като експерти в комисията и е трябвало да напуснат до 22 ч., но отказали да напуснат.

Медицинските сестри, барикадирали се в НС
Dariknews.bg


Според Красимир Станчев медицинските сестри били напълно подготвени за това действие, защото имали храна и напитки и отбеляза, че дори не са ходили до тоалетна цяла нощ. По думите те имат опит в това, след миналата година влязоха и се барикадираха в здравното министерство.

На въпрос колко време още НСО ще даде толеранс на сестрите да излязат, Станчев отговори: "Би трябвало да ги накарам, би трябвало да ги предам на полицията. Има някакъв толеранс, не мога да ви обещая, че ще стане след 15 Мин. Или час" "Те не са опасни, затова ги оставихме. Но престоят им беше незаконен, поводът им също беше незаконен", отсече той

Медицински специалисти се барикадираха в здравното министерство (СНИМКИ/ВИДЕО)

Междувременно към сестрите се присъедини бившият омбудсман Мая Манолова, която се сприятели с тях още по време на първоначалните им протести.
 

Медицинските сестри, барикадирали се в НС
Dariknews.bg

Медицинските сестри, барикадирали се в НС
Dariknews.bg

Медицинските сестри, барикадирали се в НС
Dariknews.bg