летище София
летище София / БГНЕС, архив
На Летище София тече проверка във връзка със случая с частния самолет, който е отлетял за Гърция с петима пътници на борда, без те да преминат граничен контрол. Това съобщиха от пресцентъра на аерогарата.
 
По-рано през деня стана ясно за случая от 13 юли, като главният секретар на МВР Младен Маринов потвърди за него. Машината с петима пътници излетяла от Габрово и минала през столицата на път за Гърция. Маринов обясни, че причината да няма проверка е, че наземният контрол не е уведомил "Гранична полиция". В южната ни съседка самолетът е бил проверен и не е било намерено нищо съмнително.
 
Частен самолет излетял от Летище София, без да мине гранична проверка

В изявление изпълнителният директор на летището Владимир Рапонджиев посочва, че на 13 юли частният самолет е кацнал на летище София с 5 пътници на борда. Кацането е в 15.30 ч. на летателна площадка "Драгановци", а излитането е в 16.48 часа. "Летище София" е наземен оператор.

На Летище София през март: Пътници от Франция влязоха в България без проверка

Рамп-агентът е направил грешка, а случилото се е поредица от случайности“, акцентира Рапонджиев. Той допълни, че служителят, който е с дългогодишен опит в дейността, в момента е с отнет пропуск. „Щом има грешка – ще има наказание, а виновният ще си понесе наказанието“, категоричен е директорът на аерогарата. 
 
Той отбеляза, че след завършването на проверката ще бъдат оповестени окончателните резултати.
 
В заключение Рапонджиев изрази увереност, че случаят ще остане изолиран и ще бъдат предприети всички необходими мерки за недопускане на подобни ситуации.

Междувременно от МВР съобщиха, че от институцията са изискали от ръководството на "Летище София" ЕАД да проведе заседание на Летищния комитет за обсъждане на случая с частния самолет от 13 юли. Регионална дирекция "Гранична полиция" - Аерогари е назначила комисия за извършване на проверка, а резултатите ще бъдат докладвани на главния прокурор на 18 юли 2018 г.