Шефът на ДАНС Константин Казаков подаде оставка, премиерът я прие
Шефът на ДАНС Константин Казаков подаде оставка, премиерът я прие / снимка: БГНЕС, архив

Председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Константин Казаков подаде молба за предсрочно прекратяване на пълномощията му като председател на ДАНС. Мотивът е, че ДАНС е специализиран орган към Министерския съвет за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност и министър-председателят трябва да има възможност да избере екип, с който да постигне целите на правителството.

Премиерът Пламен Орешарски прие подадената оставка от председателя на Държавната агенция „Национална сигурност" Константин Казаков. Освобождаването от поста е по взаимно съгласие. С решение, прието на подпис, правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за освобождаване на Константин Казаков и за определяне на Владимир Писанчев за временно изпълняващ длъжността.

Константин Казаков замени на поста Цветлин Йовчев през 2011 г. Той бе третият председател на ДАНС от създаването на агенцията на 27 декември 2007 г., пръв председател на ДАНС беше Петко Сертов. В момента Цветлин Йовчев е министър на вътрешните работи.

Казаков се оттегля в момент, в който предстои в Народното събрание да се гледа законопроекта за изменение в Закона за ДАНС, с който се предлага преминаването на ГДБОП към ДАНС. На заседанието на временната правна комисия, която одобри промените на първо четене, присъства и Казаков, който каза, че ще се съобрази със закона и ще съдейства за създаване на нужната организация.

В последните седмици ДАНС бе замесена в скандала с теча на информация с документи за акцията срещу печатницата на бюлетини в Костинброд. В медиите се появи и писмо от т. нар. "достойните прокурори". След няколко срещи между служебния премиер Марин Райков и Константин Казаков се оказа, че служебният премиер не приема неговите доклади дотолкова, доколкото заключенията в тях не са в съответствие със становището на прокуратурата.

"Последната среща, която имах с Казаков доведе до това, че Казаков сподели с мен, че ДАНС не са в състояние да отхвърлят възможността тези документи да са изтекли от тях. Заместникът на Казаков, Димитър Йорданов пое да приеме цялата морална отговорност за този случай. В съответствие с това той подаде оставка ", каза тогава Марин Райков, припомня БГНЕС.

И главният прокурор Сотир Цацаров днес каза, че за проверката за теч на информация има междинен резултат. Той води до категоричен извод, че така нареченият теч на информация е с източник от ДАНС и то лице от ръководния състав на тази агенция.

Константин Казаков бе назначен за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" с 5-годишен мандат, считано от 1 януари 2013 г., с указ от декември 2012 г. на президента на Република България Росен Плевнелиев по предложение на Министерския съвет.

Казаков започва работа в Националната служба "Сигурност"-МВР през 1993 г. на длъжност разузнавач І степен. Преминава през всички нива на служебната йерархия в Националната служба "Сигурност", а по-късно и в Държавната агенция "Национална сигурност", като последователно заема длъжностите началник на сектор, началник на отдел и директор на дирекция. С решение на Министерския съвет от 10.12.2009 г. е определен за заместник-председател на ДАНС. Назначен е за и. д. председател на ДАНС и с указ от март 2011 г. на президента Георги Първанов по предложение на Министерския съвет за довършване на мандата. Преминал е професионална подготовка в Академията на МВР, в Международната правоохранителна академия в Унгария и в САЩ.