Главният прокурор отрече да е ходил с Пеевски при Цветанов
Главният прокурор отрече да е ходил с Пеевски при Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров отрече да е водил Делян Пеевски, в качеството му на депутат, на работна среща с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Пред журналисти Цацаров, опровергавайки Цветанов, го призова сам да си спомни какви са обстоятелствата и допълни, че когато е отишъл на въпросната среща, Делян Пеевски вече е бил там. Главният прокурор отказа да коментира дали Делян Пеевски е останал на срещата или си е тръгнал и разговорът е продължил между Цветанов и Цацаров.

„Не съм невъзпитан и некоректен да заведа някого на среща, нито пък пропускателният режим, особено по времето на Цветанов, допускаше такива волности", бяха думите на Сотир Цацаров, който категорично заяви, че не той определя кой да присъства на
срещата.

Рискувам да вляза в лични нападки и затова призовавам Цветанов, въпреки прекомерната заетост или политическа активност, много ясно да си спомни детайлите, каза Цацаров.

„Не ми е ясно защо все още намерените бюлетини в костинбродската печатница продължават да се свързват с политическа партия", обясни главният прокурор и напомни, че ако се съобразява с подобни изказвания, то прокуратурата ще остане на ниво да лови само кражби.

Що се отнася до това дали усеща, че покрай акцията в Костинброд се опитва да се прокрадне тезата за някаква обвързаност между него и ДПС, Сотир Цацаров още веднъж посочи, че за него е останало абсолютно необяснимо идетифицирането на определена партия или определени лица със станалото в Костинброд. Той повтори, че ако прокуратура бе услужливо замълчала със всичко онова, което е придобила като информация, ако не би предприела никакви действия, "тя щеше да бъде в положението на някого, който... тогава щяха да ни обвиняват, че сме помогнали на друг".

"Аз зная много добре, че няма как институцията да не бъде подлагана на критиките на политически субекти, в крайна сметка, ако институцията се съобразява с тези критики - те може би ще си остане на ниво домови кражби", заяви той.

За проверка за теч на информация по този случай главният прокурор посочи, че междинният резултат, който води до категоричен извод, че така наречения теч на информация е с източник от ДАНС и то лице от ръководния състав на тази агенция.

"А що се отнася до разследването в Костинброд, и в момента всяка сутрин в продължение на 5, максимум 7 дни, ще продължи огледа на всяка бюлетина", каза той. След този оглед ще има пълна информация за точния брой на бюлетините и за това как са били разпределени от МИР-ове.

Що се отнася до въпроса, който се зададе откъде прокуратурата е стигнала до извода, че бюлетините са 350 000, главният прокурор изтъкна, че тази цифра "350 - 370 000" е посочена пряко от самия собственик на печатницата и управител на въпросното дружество при първия му разпит. Едновременно с огледа се прави и експертизата на бюлетините.

Очаква се до дни ще е готова експертизата на всички бюлетини, намерени в деня преди вота.

Според Цацаров не след всяко изказване на Делян Пеевски следва прессъобщение на прокуратурата, а след всяко изказване на Цветанов, допълва БТА. „Сега обаче няма да влизам в този диалог", категоричен беше Сотир Цацаров.

Главният прокурор съобщи, че днес прокуратурата вече е внесла искането за свалянето на депутатския имунитет на Цветанов, на когото ще бъдат повдигнати две обвинения във връзка с нерегламентирани подслушвания.