Все повече деца и млади карат тежко този вариант на вируса, отчита д-р Атанас Атанасов
Този вариант на COVID-19 засяга все повече млади хора и деца карат тежко COVID-19. Това обясни в студиото на NOVA директорът на „Александровска” болница д-р Атанас Атанасов.

„Докторите са подложени на невероятен психологически и физически натиск, на ежедневно напрежение и тревожност. Те заслужават дълбок поклон. Затова трябва отново да призовем хората да се ваксинират. Може би в началото са имали колебания, но след толкова месеци е ясно, че тези ваксини предпазват от тежка форма на коронавирус и смърт”, заяви д-р Атанасов.

4826 нови случая на COVID-19, починалите са 136


"В болница попадат хора, кооито са вече в тежко състояние. Те са на амбулаторно лечение или изобщо не са били на лечение и постъпват в болницата с усложнения и белодробна дихателна недостатъчност", уточни той. "Смъртността, особено в интензивните структури, е изключително висока. Повечето от хората, които стигат до интубация, обикновено загиват.

„Нямаме нито един починал ваксиниран в болницата”, заяви още той.

Д-р Атанасов обясни, че в лечебното заведение има още свободни легла за COVID болни.

Колко дълго човек с COVID-19 е заразен за околните


„Над 30% от леглата в болницата са преструктурирани за COVID болни. От тях 35% са интензивни. Но те трябва да бъде обезпечено и с персонал. Пренасочваме екипи от една клиника в друга. Ако ескалацията продължи на пандемията, може да има дефицит на екипи”, каза Атанасов.

От болницата са изготвили план за действие, който се променя динамично спрямо ситуацията. В момента няма риск пациенти да останат без обслужване, уточни още той.
NOVA