Костадин Ангелов
Костадин Ангелов / БГНЕС
От другата седмица в София ще заработи Национален логистичен център във връзка с COVID – 19, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов от Благоевград, където взе участие в Областния щаб, а преди това провери състоянието на болниците в Сандански, Гоце Делчев, Разлог и Благоевград, където се лекуват пациенти с коронавирус. 

Обсъждат дали да върнат носенето на маски на открито

„Забелязвам от всичките обиколки в областите един логистичен проблем - налага се преместването на болен от едно лечебно заведение в друго лечебно заведение или пък има недостиг на лични предпазни средства в една или в друга болница. Всичко това е дефицит в организацията. За да бъде премахнат този дефицит в организацията, с моя заповед от другата седмица ще заработи Национален логистичен щаб, който ще бъде ситуиран в София, най-вероятно в Министерство на здравеопазването”, уточни той.

Държавата ще бъде разделена на шест региона, всеки отделен регион ще включва по няколко административни области на деление, стана още ясно от думите на проф. Ангелов. 

Проф. Балтов: Това е тунингован в лаборатория вирус (ВИДЕО)


„Ролята на работещите в този логистичен щаб ще е да осъществяват и да компенсират всички дефицити в системата, така че българските граждани да получат навременна и достатъчна медицинска помощ и грижа във всяка една точка на територията на Република България. Да нямаме хора, които да чакат да бъдат приети в лечебно заведение или да чакат преместването им от една област в друга област с органите на центровете за Спешна медицинска помощ или пък някъде да има нужда от Ремдесивир и да се чака одобрение, административна процедура и така нататък. Ролята на центъра е да имаме бързи решения за много бързо време, защото най-важна навременната помощ и това е основен принцип в медицината”, разясни министърът на здравеопазването.