Сергей Станишев: Ще има вот на недоверие след доклада
Сергей Станишев: Ще има вот на недоверие след доклада / снимка: DarikNews.bg, Бургас

Опозицията обсъжда вариант да поиска вот на недоверие на правителството, след като бъде детайлно разгледан докладът на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред. Това обяви в Бургас председателят на Националния съвет на БСП и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Според него трябва да се направи независим външен одит за реформа на прокуратурата и на системните проблеми на цялата верига на разследването от полицейското до съдебната фаза.

„Квалификациите в доклада са убийствени и не го казвам със злорадство, защото ние сме имали проблеми в нашето управление. Първите две години бяха трудни, но през 2009 г. дойде един положителен доклад с 22 конкретни препоръки и за три години ГЕРБ бяха длъжни да направят така, че този механизъм да бъде приключен, а това не се случи”, коментира Станишев.

Според него при това положение опозицията има всички основания да поиска вот на недоверие. От днес вече са започнали и формални консултации между социалистите с останалите партии.

Прогнозите на Станишев са тази процедура да бъде стартирана преди началото на отпуските в парламента.

Други новини от Бургас