/ Thinkstock/Getty Images
БНТ 2 става културно-образователен канал, БНТ HD – спортно-развлекателен, а информацията и образователните програми ще се поднасят в по-забавна и по-приятна за възприемане форма. Това предвижда Тригодишната програмна визия на БНТ, която беше представена от Управителния съвет на медия пред СЕМ.
 
Междувременно стана ясно, че Съветът за електронни медии ще извърши мониторинг, за да провери спазва ли се принципът на плурализъм в програмите на БНТ. Решението за това беше взето на днешното заседание на Съвета във връзка с казуса с предаването "Денят започва с култура". Наблюдаваният период ще е един месец назад и един напред, считано от днес.

Журналистите от дирекция "Информация" на БНТ излязоха с позиция в защита на редакционната независимост
 
За да е наистина обществена, БНТ трябва да привлича нова аудитория, тя обаче има все по-високи изисквания. Затова ще се въведат нови форми, жанрове и тематики, заяви програмният директор на БНТ Надя Костова пред членовете на СЕМ.
 
„Има чиста информация, има инфотейнмънтът. А инфотейнмънт знаем, че е съчетание между информация и ентъртейнмънт и развлечение. Има чисто образование, има и съчетание между образование и възпитателен елемент с развлекателен елемент. Това не е измислено случайно. Зрителят иска да получава това в красива форма и лека за възприемане“, каза Костова.
 
Целта на новите форми е да направят предаванията по-интересни, поясни генералният директор на БНТ Константин Каменаров и даде следния пример:
 
Имаме една доста амбициозна цел - към края на годината да произведем едно голямо състезание с кампания, което е за деца и ученици в най-горните класове, което да съдържа в себе си извън кампанията елементи на състезание. Такива неща се имат предвид. Полезно и приятно. Добро за гледане, защото все пак сме телевизия“, допълни Каменаров.
 
Според Надя Костова в сутрешните часове предаванията са добре позиционирани. Не е така, обаче, в следобедните. Те ще бъдат разместени така, че зрителите на едно предаване да останат и със следващото.