Седмокласници писаха по откъс от „Под игото
Седмокласници писаха по откъс от „Под игото / снимки: DarikNews, Юлиана Николова
Седмокласници писаха по откъс от „Под игото"
20535
Седмокласници писаха по откъс от „Под игото"
  • Седмокласници писаха по откъс от „Под игото"

По Вариант 3 писаха седмокласниците, които кандидатстват в елитните гимназии, на изпита по български език и литература. За три часа те трябваше да отговорят на 50 въпроса и да напишат преразказ на откъс от романа на Иван Вазов. На изпита по Български език и литература се явиха 28 344 седмокласници, като местата са повече от кандидатите - 31 116.

Изпитният вариант за теста по Български език и литература беше изтеглен в сградата на Министерството на образованието и науката (МОН) минути преди 9.00 часа от журналист, избран чрез жребий.

Освен „Под игото", другите варианти за преразказ бяха „Малкият принц" и „Граф Монте Кристо". И трите произведения са се класирали съответно на първо, пето и десето място в класацията на „Голямото четене", допълни Вълчев: „Тази година решихме, че инициативата, свързана с четенето, е добра и следва да я подкрепим".

Ето как учениците коментираха текста за преразказа минути след изпита: „Лесен беше. Имаше много диалог и трябваше да се намерят подходящите думи, за да не се повтарят „каза", „пита" и т. н. и се получава".

Тестът, който трябваше да решават седмокласниците, беше разположен на девет страници, като девет от въпросите бяха отворени, а 41 - затворени. Ето и къде учениците срещнаха най-голямо затруднение: „Само един въпрос от теста ни затрудни, с отворен отговор".

Максималният брой точки от изпита, който учениците могат да получат, е 100 - 75 за теста и 25 за преразказа. Общото заключение от днешния тест по български език и литература се оказа едно: „Беше малко трудно, но се справих".

Седмокласници писаха по откъс от Под игото"
netinfo