САЩ не възнамеряват да инвестират повече в наши военни бази
САЩ не възнамеряват да инвестират повече в наши военни бази / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
САЩ не възнамеряват да инвестират повече в наши военни бази
22735
САЩ не възнамеряват да инвестират повече в наши военни бази
  • САЩ не възнамеряват да инвестират повече в наши военни бази

Министърът на отбраната Николай Младенов съобщи, че САЩ нямат намерение да инвестират повече средства в български военни бази. Младенов каза това в отговор на публикации от последните дни, според които се очакват още американски пари за бази в България. Според Младенов става дума за вече поети ангажименти, а не за нови.

Министърът на отбраната каза това в края на срещата му с колеги от Югоизточна Европа. Той добави, че по време на срещата не са обсъждали нови мисии в Афганистан, но са разговаряли за по-ефективно използване на капацитета на въоръжените сили на отделните държави.

Младенов коментира още: „Финансовата криза ни поставя всички в условия, в които много внимателно трябва да преоценим не само краткосрочните ангажименти, които поемаме, а въобще да оценим с какви проекти нашите въоръжени сили и нашите министерства се ангажират оттук нататък, доколко тези проекти са нужни, доколко те доставят на нашите страни способности, от които се нуждаем наистина. Базата в Ново село, която е разработена с подкрепата на нашите американски съюзници, предложих официално на колегите като място, на което може, заедно със съседите ни, да се изпълняват учения, да се готвят нашите въоръжени сили, така че тази база да се натовари допълнително и от нашите съседи, които биха имали нужда от нея".