Само 15% от българите са оптимисти за ситуацията в страната
Само 15% от българите са оптимисти за ситуацията в страната / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Само 15% от българите са оптимисти за ситуацията в страната
37021
Само 15% от българите са оптимисти за ситуацията в страната
  • Само 15% от българите са оптимисти за ситуацията в страната

Българите са изпаднали в продължителен период на депресия – не нарастват броят на оптимистите, но не се покачва и този на песимистите. Това сочи проучване на Центъра за анализи и маркетинг, направено в началото на месеца.

Според изследването едва 15% от анкетираните смятат, че ситуацията в страната ще се подобри, а близо половината са на мнение, че нищо няма да се промени през следващите месеци. Единствените политици с положителен рейнинг са премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Кристалина Георгиева, сочи проучването. Единственият министър с положителен рейтинг е вицепремиерът Цветан Цветанов.

Директорът на центъра  за анализи и маркетинг Юлий Павлов обясни, че в средата на миналата година песимистите са стигнали дъното. В началото на 2010г. 23% са смятали, че ситуацията в страната ще се подобри. Сега оптимистите са намалели на 15%. „В момента сме в един продължителен период на депресия. Няма покачване на оптимизма, но поне няма покачване и на песимизма”, заяви той.

В началото на миналата година в премиера Бойко Борисов са вярвали 63%, а в началото на тази - 47%. В същото време той и еврокомисарят Кристали Георгиева все пак са политиците, в които хората имат най-голямо доверие. С почти 20 пункта е паднало доверието и във вътрешния министър Цветан Цветанов и е достигнало 44%.

Държавният глава Георги Първанов също бележи спад в доверието от близо 20 пункта
и към момента 29% от анкетираните му вярват.

„Човекът Росен Плевнелиев – министърът строител увеличава в рамките на една година с около 4 пункта доверието си. Във всички останали случаи има големи спадове”, коментира Петя Лазарова от центъра.

С по около 20 пункта е нараснало недоверието през миналата година към министрите Симеон Дянков, Свилен Нейков, Божидар Димитров и Маргарита Попова. С над 80% от анкетираните лидерът на ДПС Ахмед Доган оглавява класацията за политици, към които хората нямат доверие, обясни Павлов. „Ахмед Доган е лидер по недоверие. На второ място е Яне Янев с 81%. Третото място си разделят Иван Костов и Волен Сидеров”, обяви още той. С над 70% неодобрение са още и лидерът на СДС Мартин Димитров и на БСП Сергей Станишев.

Назначението и фалшивата диплома на Калина Илиева и скандалът „Верту” са повлияли най-негативно на правителството, сочи още проучването. Ако в началото на миналата година 45% са декларирали готовност да гласуват за ГЕРБ, сега този процент е намалял на 31%. Въпреки това от центъра прогнозираха, че при евентуални избори сега, управляващата партия ще спечели мнозинство.