Сагата с Ботаническата градина в Балчик продължава
Сагата с Ботаническата градина в Балчик продължава / Снимки: Sofia Photo Agency

Седем тежки обвинения към ботаниците от Софийския университет отправи в отворено писмо ръководството на културен център „Балчик”, който е към Министерството на културата.

Скандалът между двете институции се разгоря миналия четвъртък след решението на кабинета Министерството на културата да стопанисва 183 декара от градината в Балчик, а Софийския университет само 11.

Първото обвинение е за липсата на научна дейност изобщо от страна на ботаниците към Софийския университет. В отвореното писмо се пита къде са научните публикации, дисертациите и дипломните работи.

Ръководството на културен център „Балчик” призовава лично ректора на Алма матер проф. Боян Биолчев да окачи на фасадата на университета поне пет статии, за да докаже, че там изобщо някога се е извършвала наука.

От няколко дни на сградата на Ректората виси транспарант с надпис: „Посегателството върху Алма матер е позор за България”.

В отвореното писмо се твърди още, че хората, които се грижат за Ботаническата градина, изобщо не са научни работници, дори не са и ботаници.

Освен това помещението, предвидено за лаборатория, е превърнато в кухня и трапезария, липсват табели на голяма част от растенията, директорът на Ботаническите градини на университета и ръководителят на варненския филиал на градината не различават дори 300 вида растения, камо ли три хиляди, а малко студенти от Алма матер някога са ходили на практически занятия.