Сагата с Ботаническата градина продължава на 11 септември
Сагата с Ботаническата градина продължава на 11 септември / снимка: Sofia Photo Agency
Министърът на културата Стефан Данаилов и ректорът на Софийския университет проф. Боян Биолчев ще се срещнат на 11 септември, за да обсъдят скандала, който се разрази около Ботаническата градина в Балчик.

Причината за острите разногласия стана решение на Министерския съвет от миналия четвъртък, с което Министерството на културата получи 183 декара от имота, а Алма матер - едва 11.

Поканата за среща между Биолчев и Данаилов е отправил министърът на културата. Ректорът на Алма матер е пратил писмо, в което пише: „Въпреки дълбокото ми убеждение, че този разговор би имал смисъл преди решението на Министерския съвет, аз съм готов да се срещна с Вас. Държа да Ви кажа, че Софийският университет „Свети Климент Охридски” ще продължи усилията си в защита на научното си достояние и националното си достойнство”.

Междувременно всички гради на университета осъмнаха сутринта с огромни транспаранти с надпис: „Посегателството върху Алма матер е позор за България”. 10-метров плакат виси и на централния вход на Ректората точно между скулптурите на братята Евлоги и Христо Георгиеви, с чиито дарения е построен университетът преди близо 120 години.

Хиляди столичани от сутринта се спираха пред транспаранта и го коментираха:

-Хубаво, би трябвало повече хора да са съпричастни с техния протест.

-Би трябвало и ние да направим нещо, ако това помогне – но едва ли. Може би само таксиметровите шофьори успяват.

-Те са възпитани и културни хора и може би не биха решили да тръгнат по улиците да демонстрират, като таксиметровите шофьори”.

А ако професорите излязат на протест на улицата, Вие бихте ли ги подкрепили?

Да.

Не е ли малко срамно български професори и академици навън на улицата?

Понякога радикалните действия изискват радикални мерки.