Деница Сачева
Деница Сачева / БГНЕС
С решение на кабинета мярката 60/40 за сектор туризъм става 80/20, тъй като допълнително се одобрява за този сектор 290 лв. на заето лице
„Както бе споменато от премиера Борисов в началото на правителственото заседание, по мярката 60/40 са изплатени 130 млн. лева. 17 000 са общият брой на заявленията за около 300 000 работни места беше споменато в началото на правителственото заседание, до момента мярката запазват 160 хиляди души“. Това заяви социалният министър Деница Сачева на съвместен брифинг с Николина Ангелкова в Министерския съвет.

Общият брой на заявленията е за около 300 хиляди работещи. Към този момент сме запазили със сигурност работата на 150-160 хиляди души. С новия дизайн, до 30 септември ще бъдат похарчени около 1 млрд. Лева. Разширяваме секторите, които подкрепяме. Става дума за сектор „Здравеопазване“ за икономически дейности, които нямат договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - дентална медицина, балнеологични центрове, кръвни и тъканни банки. Дневните грижи за малки деца – това са частни ясли, също ще могат да се възползват. В сектор „образование“ - детските градини. Включват се и центрове за професионална квалификация.

Борисов: По КПП-та какъв шум беше, а сега чинно попълват декларации за Гърция

В следващия период на три месеца няма да има изискване работодателите да са платили данъците, уточни още социалният министър.

По последни данни, в района на Варна и Бургас, има регистрирани 17 хиляди души безработни от сектор „Туризъм“.

Социалният министър напомни, че важи и мярката 290 лева, което важи за сектор хотелиерство и ресторантьорство, както и за въздушен, морски и наземен транспорт, което е вид месечна помощ за запазване на работното място на служителите от тези браншове.

Освен това с решение на кабинета мярката 60/40 за сектор туризъм става 80/20, тъй като допълнително се одобрява за този сектор 290 лв. на заето лице, която помощ може да се използва съвместно с мярката 60/40, подчерта от своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя уточни, че мярката 60/40 отчита всички специфики, свързани със сектор "Туризъм", включително и сезонния характер. По тази мярка могат да се възползват лица, които са наети от 1 юни и няма тези допълнителни ограничения, които са свързани със сезонния характер на сектора.

Отделно от това за сектора са отделени 50 млн. лева по линия на програмата за наемане на регистрирани безработни в бюрата по труда. Всеки работодател, който наеме такова лице ще получава 610 лв. - т.е минималната работна заплата.