С по сантиметър на всеки три часа се покачва Дунав край Лом
С по сантиметър на всеки три часа се покачва Дунав край Лом / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

С един сантиметър на всеки три часа се покачва нивото на река Дунав при град Лом, съобщиха от „Гражданска защита"-Монтана. На днешното заседание на Кризисния щаб е взето решение издигането на предпазната дига на западния кей на пристанището в Лом да започне при създаване на реална опасност от навлизането на реката в района на „Топливо" и ниските части на града.

Щабът е разпоредил още да се почисти и подготви мястото за изграждане на предпазна дига до него с необходимия брой бетонни профили, техника и личен състав на Пристанищен комплекс „Лом". Разпоредено е също така да се обходят участъците в град Лом и вилна зона „Садовете" застрашени от заливане.

Районното управление на „Пожарна безопасност и спасяване" трябва да осигури две помпи, за да се отстрани авария в тръбопровод на помпена станция „Добри дол".

Междувременно ако нивото на Дунав при Силистра надхвърли 750 см ще бъде въведена втора степен на готовност - денонощни наблюдения на реката. Това бе решено на заседание днес на областния щаб за координация на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи в Силистра. В общините с излаз на Дунав са създадени групи за всекидневни наблюдения на реката.

Нивото на Дунав край Силистра днес е 743 см - с пет сантиметра по-високо от вчера, според справка от силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по реката. Критичното ниво в този участък е 777 см.

Според „Гражданска защита" все още няма опасност реката да прелее. Дигите са в добро състояние, а в района на Тутракан след наводненията от 2006 г. е направено надграждане на дигата. Помпените станции на „Напоителни системи" работят, за да се поддържат проектните нива на каналите и да се предотврати повишаване на нивото на подпочвените води. В „Гражданска защита" са осигурени 60 000 чувала за пясък. Има и метални конструкции за допълнителни диги. В общините са осигурени инертни материали.

Засега само в отделни участъци на реката в Силистренско има разливи. В района на с. Попина са засегнати хотелски комплекс и параклис. Съществуват проблеми с канализацията в някои райони на Силистра. 

В област Видин вече започна денонощното наблюдение на реката. За мярката беше издадена заповед от областния управител Пламен Стефанов. В района втора степен на готовност се обявява, когато нивото на река Дунав достигне 850 см.