С аплодисменти приключи делото срещу убиеца на Ангел
С аплодисменти приключи делото срещу убиеца на Ангел / снимка: DarikNews.bg, архив
Експертът Станимир Карапетков, участвал в изготвянето на автотехническата експертиза
50779
Експертът Станимир Карапетков, участвал в изготвянето на автотехническата експертиза
  • Експертът Станимир Карапетков, участвал в изготвянето на автотехническата експертиза

След 13-часово заседание приключи делото срещу Симеон Йосифов, прегазил и убил Ангел Петров от Катуница. Трагедията се разигра на 23 септември м.г. Бурни аплодисменти предизвика в залата пледоарията на адвоката на бащата на убития младеж Атанас Петров.

По думите на адвокат Христо Мишев Кирил Рашков е подтискал хората с години и това сега не трябва да се повтаря. Според него Йосифов веднага след като е убил Ангел е отишъл в къщата на Кирил Рашков, за да „докладва” за стореното. След това е заминал за чужбина, посъветван от цар Киро да се махне докато той „оправи нещата”.

Малко преди пледоариите на прокурора по делото и защитниците на двете страни, адвокатът на Йосифов - Стефан Левашки, поиска от съда да му даде отсрочка от няколко дни, за да се видят с клиента му и да формулират обща защита.

Днес пред съда Йосифов се отрече от показанията си, дадени преди делото, когато твърдеше, че е ударил куче и заяви, че не е блъскал никого. По тази причина бяха преразпитани четирима от свидетелите, които са пътували с него в буса.

По-рано пред съда двама от свидетелите заявиха, че часове преди да бъде убит Ангел, полицията е знаела за размириците в Катуница. Иванка Васева твърди в показанията си, че когато се обадила на тел. 112, за да каже, че е станал инцидент с прегазеното момче, от там попитали „започна ли боят”. Показанията на Васева бяха прочетени от съдията, тъй като тя е в Италия.

В деня на инцидента в Катуница цяла колона от коли с роми са обикаляли улиците на селото, разказа пред съда бащата на загиналия Ангел - Атанас Петров. Те са крещели: „Гяури, днес ще мрете”. Внукът на Рашков - Кирил Рашков-младши, е размахвал сабя, крещейки на Веселин Христов, че ще го убие. По-късно тази сабя е размахвал друг свидетел - Нихат Алиев, който отрече това пред съда, въпреки че трима други свидетели са категорични, че са го видели.

Направени бяха няколко очни ставки в съдебна зала днес. Една от тях бе между бащата на Ангел и Алиев. Атанас Петров бе категоричен, че Нихат е размахал сабята срещу него с думите: „Гяур, сега ще те разпоря отдолу нагоре”.

В залата бяха прочетени и показанията на свидетелите, които не бяха призовани по делото. Кирил Рашков и внукът му са отказали да свидетелстват, тъй като по този начин може да навредят на себе си и  на някой от близките им. Ангел Рашков и в показанията си пред съдия твърди, че вечерта на 23 септември не е бил в Катуница, а в Пловдив. Четирима свидетели обаче - Веселин Христов, Атанас Петров, Стоил Илиев  и Атанас Васев, са категорични, че са го видели на мястото на убийството.

Събка Рашкова е категорична, че не е организирала роми от кв. „Столипиново”. В показанията си тя разказала, че минала през квартала при свои приятели и ги поканила на помен в Катуница. Когато те пристигнали баща й Кирил Рашков заявил, че не се чувства добре и ги пратил на ресторант. На заседанието стана ясно, че цар Киро е пратил ромите в заведението на Веселин Христов, за да го респектират.

Ангел е можело да не бъде прегазен и убит вечерта на 23 септември. Това е заключението на експертите, изготвили автотехническата експертиза. По делото срещу Симеон Йосифов бяха разпитани четири вещи лица, участвали в изготвянето на съдебномедицинската и автотехническата експертиза.

По думите на експерта Станимир Карапетков, технически правилно е водачът да не предприема тръгване, когато има препятствие на пътя, както е направил Йосифов. Според него шофьорът е имал възможност да предотврати прегазването и в момента, когато младежа е паднал пред предната част на автомобила. 

Смъртта на 19-годишния Ангел не е настъпила при първия тласък, когато той се е опитал да се задържи за предната част на автомобила но не е успял и е попаднал под него. Младежът е бил премазан, а не прегазен, сочи автотехническата експертиза. Станимир Карапетков е категоричен, че Йосифов е видял Ангел, а не както твърди в свидетелските си показания, че е нямал видимост.

Окръжните магистрати ще се произнесат в четвъртък каква ще бъде присъдата на Симеон Йосифов.

Безредици в пловдивското село Катуница избухнаха вечерта на 23 септември 2011-а след като там беше убит 19-годишен младеж. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак през нощта десетки полицаи, а сутринта разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни и трима полицаи.

Новини от Пловдив