Руснаци измамени с имоти в Сандански
Руснаци измамени с имоти в Сандански / снимка: DarikNews, архив

 

Руски граждани, които имат крупни фирми в Москва, са измамени със скъпи апартамент в Сандански. Един от бизнесмените е личен приятел на посланика на Руската федерация в България Юрий Исаков, научи Дарик.

Руските граждани закупили преди около две години все още строящи се тогава жилища в сградата на МОЛ-Сандански, като броили на "зелено" средно по 50 000 евро. Сделката обаче се оказала криминална, тъй като апартаментите им вече били ипотекирани в клона на ОББ в курортния град.

Чужденците са отпътували от Сандански за Москва, съобщиха благоевградски юристи, които са упълномощени да посредничат в скандалната ситуация.

Зад финансовата измама стои един от най-известните строителни предприемачи в Сандански Иван Ковачев. При продажбата на заложените в банката части от МОЛ-а, Ковачев изразил пълна готовност да заличи ипотеките върху апартаментите на руските граждани, но те месеци по-късно разбрали, че това не е направено. Сега те се надяват на подкрепата на руския посланик у нас, който вече е посетил Сандански, съобщиха източници на Дарик.

Предприемачът Иван Ковачев е ипотекирал в ОББ общо 11 апартамента и други части от сградата - Нощен бар, магазини и помещения в партерната част на изградения в центъра на Сандански МОЛ. След необслужван дълго време кредит, банковата институция е обявила атрактивния имот за публична продан за 3 865 230 лева.

Частният съдебен изпълнител Александър Цанковски е натоварен със задачата да обслужи финансовите интереси на кредитора. Съдебният изпълнител Цанковски вече е предприел процедура по продажба на нощния бар, снек бара, игрална зала с апаратите, нощен клуб, магазин за цигари, занималня за деца и общи части с площ над 2000 кв.м.

Александър Цанковски не бе открит за коментар относно подробностите по предстоящия търг.

В Сандански коментират, че строителният предприемач Иван Ковачев е обявил фалит. Измамените руски купувачи са изправени пред дилемата да платят втори път апартаментите си, като участват в предстоящата публична продан, вместо безвъзвратно да загубят стотиците хиляди евро вложени в тях.