Зорница Русинова
Зорница Русинова / БГНЕС
До края на 2021 г. ще закрием 10 специализирани институции за хора с увреждания. Пет от тях са домове за лица с умствена изостаналост, а останалите са за хора с психични разстройства. Това обяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която в Международния ден на възрастните хора посети дома за стари хора „Надежда“ в район „Илинден“, предаде БГНЕС.

Русинова добави още, че до 2035 г. трябва да бъдат закрити 79 институции, в които са настанени хора с увреждания и от тях ще бъдат изведени около 5300 души.
А до края на 2025 г. домовете за стари хора ще бъдат реформирани и ще се промени механизма им на финансиране.

Радев: Дължим на възрастните хора спокойни и достойни старини без страхове

„Стартираме с 10 пилотни дома, които са в най-лошо битово състояние. Това са домове за хора с деменция и хора увреждания. В почти всички случаи те са в извън населени места, в отдалечени села. Първият ангажимент, който сме поели е със средства от две оперативни програми, програмата „Региони в растеж“, малко над 43 млн. лв. и със средства от Европейския социален фонд около 280 млн. лв. да реформираме тези услуги като създадем нова, модерна и интегрирана здравно-социална услуга. Необходимо е не само жилищните и битови условия в тези домове да бъдат подобрени, но да се създаде и коренно различна грижа“, заяви Русинова и подчерта, че около 800 души ще могат да ползват новосъздадените услуги, които ще се предоставят в партньорство с общините.

НОИ със специални приемни по повод Международния ден на възрастните хора

Зам.-министърът каза, че от общините ще изискват тези домове да са в жилищни квартали и да са близко до болници.

„Другата ни амбиция е сериозно да развием и услугите в домашна среда.От началото на програмите „личен асистент“, „социален“ и домашен помощник“ в последните 10 години над 120 000 души са ги използвали. Тази година за първи път надградихме услугата на личните асистенти с т.нар. „Патронажна грижа за възрастни“ като идеята е в рамките до 2 часа на ден, отново през общински проекти, медицинско лице да посещава възрастни, самотно живеещи и хора с увреждания“, заяви още тя и добави, че в такава грижа ще могат да използват 13 000 души.

Русинова поясни, че в София набирането на заявки ще започне в началото на ноември. Тя обяви още, че до 2021 г. ще бъдат създадени 100 нови услуги в подкрепа на над 2200 лица с увреждания.

Вдигат прага на бедност с 15 лева от догодина


Сред тях са 16 дневни центъра, 10 центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с психични разстройства и интелектуални затруднения, 30 центъра за за резидентна грижа за хора с психични разстройства, 22 центъра за резидентна грижа за хора с интелектуални затруднения, 7 центъра за резидентна грижа за лица с деменция, 9 центъра за възрастни хора, които не могат сами да се обслужват и 6 дневни центъра за лица с деменция.

Стана ясно още, че до 2025 г. домовете за стари хора ще бъдат реформирани в съответствие със стандартите за резидентна грижа. В момента в страната има 82 такива дома, които са с капацитет над 5600 места. На този фон се оказва обаче, че около 1200 души чакат да бъдат настанени в старчески дом.

„Трябва да създадем условия за разкриване на нови домове, защото България е със застаряващо население. За момента се занимаваме с реформирането на домовете, за които отговаря държавата. Основната реформа, след влизането на новия Закон за социалните услуги от догодина, ще е по отношение на финансирането на услугите. Ние ще престанем да даваме средства за настанен човек в дом, а ще финансираме на база на дейностите, които се провеждат в тях. В момента около 260 млн. са средствата, предвидени за услуги като 50% от тях са за услуги за деца“, обяви зам.-министърът и обеща в следващите години да няма място в страната, където да не се предлагат социални услуги.

Захариева в Ню Йорк: Намалили сме с 90% броя на децата в институциите

Тя добави, че през 2021 г. ще бъде приета Карта на услугите. На базата на конкретните потребности във всяко населено място ще се решава дали да бъде създаден дом за възрастни или център за хора с умствени увреждания, деменция и други неврологични заболявания.

Русинова обяви още, че от догодина се очаква повишаване на пенсиите с минимум 6%. Увеличението е заложено в бюджета за държавно обществено осигуряване и предстои да бъде гласувано от депутатите. Тя припомни, че от 1 юли т.г. пенсиите са били увеличени с 5.7%.