Румен Миланов вън и от БОРКОР, Елеонора Николова поема спецзвеното
Румен Миланов вън и от БОРКОР, Елеонора Николова поема спецзвеното / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Досегашният заместник-шеф на БОРКОР Елеонора Николова поема временно управлението на структурата за борба с корупцията, стана ясно след заседанието на правителството. Николова сменя досегашния шеф Румен Миланов, който беше освободен по предложение на премиера Бойко Борисов.

Вчера министър-председателят обяви, че освобождава Миланов и от длъжността му на съветник в кабинета. Георги Кръстев, който досега е бил съветник на вицепремиера Цветан Цветанов, става секретар на Съвета по сигурността в кабинета.

*  *  *

Елеонора Николова е родена на 30 август 1950 година в Русе. По професия е юрист. Била е председател на Районния съд в Русе. От 1992 до 1994 година е окръжен прокурор на Русе. В периода 1994-2002 година е адвокат към Адвокатската колегия в крайдунавския град.

През 2002 година печели частичните местни избори в Русе. Година по-късно извоява убедителна победа на редовния местен вот.

На парламентарните избори през 2005 година става народен представител от листата на ОДС. По-малко от две години след това напуска сините и става независим депутат. В 40-ото Народно събрание участва в работата на Комисията по правни въпроси и на Комисията за борба с корупцията.

Заедно с Мария Капон и Димитър Абаджиев основават сдружение "Европейски демократичен път", а след това Николова става заместник-председател на Единната народна партия, която е под ръководството на Мария Капон.

На 17 февруари 2011 година е посочена за заместник-ръководител на Центъра за борба с корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР).