Ротация или избори - какво ще излезе от преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП–ДБ? Остават броени часове до връчването на първия мандат за съставяне на правителство, но дали ще бъде осъществен или ни очакват нови избори предстои да разберем.

Президентът връчва в понеделник първия мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС. Мария Габриел е тяхната номинация за премиер, за да се осъществи ротацията. През последните дни няма яснота как протичат преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, тъй като и от двете формации отказват да ги коментират. В петък обаче председателят на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че или мандатът ще бъде върнат изпълнен веднага, или отиваме на избори.  „Или ще бъде изпълнена, или директно ще се знае, че отиваме на избори. Няма да има втори, няма да има трети, няма никакви преговори извън понеделник”, категоричен беше Бойко Борисов.

От ПП-ДБ бяха лаконични какво ще стане в понеделник. „Преговорите все още продължават. Утре ще стане ясно ротация или нови избори ще има”, посочи съпредседателят на ПП Асен Василев.

Двете коалиции седнаха официално на масата на преговорите на 9 март, след като кабинетът Денков-Габриел подаде оставка на 6 март. Оставката бе част от договорената ротация между ГЕРБ и ПП-ДБ преди девет месеца, заради която акад. Николай Денков от ПП-ДБ стана премиер, а Мария Габриел от ГЕРБ вицепремиер и министър на външните работи. Тогава двете коалиции се договориха ротация да има през март тази година и на премиерския пост да седне Габриел и така ГЕРБ да поемат управлението на държавата.


От страна на ГЕРБ-СДС в преговорите участва изцяло дамски екип в състав Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева, а ПП-ДБ са представени от изцяло мъжки екип в състав Николай Денков и лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Асен Василев. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС