Иван Иванов БСП
Иван Иванов БСП / БГНЕС
Предстои освобождаването на 70 души от администрацията, каза министър Иван Иванов
Избран е нов борд на директорите на "Напоителни системи" ЕАД, който ще се състои от четирима души, като за изпълнителен директор на дружеството е назначен Николай Чалъков, съобщи пред БНТ министърът на земеделието Иван Иванов.

Одитният доклад е установил, че в "Напоителни системи" ЕАД е нарушена финансовата дисциплина и има вероятност то да бъде декапитализирано. Одитът е установил и нарушения в обществените поръчки, които са извършвани в полза на определени фирми, като други са дисквалифицирани, посочи министър Иванов. По думите му има индикации за измама, поставили под риск използването на европейски средства за ремонт на напоителните съоръжения по Програмата за развитие на селските райони. Всички тези заключения са изпратени за проверка към МВР и Държавна агенция "Национална сигурност".

След наводненията в Садово: Започва проверка в „Напоителни системи“

Министър Иванов каза, че извършваната в момента смяна на ръководството на "Напоителни системи" ЕАД се налага, тъй като старото ръководство отказва да подпише писмата до фирмите за прекратяване на договорите и започване на нови процедури с отстранените нередности, посочени в одитния доклад.

На въпрос за медийни публикации, според които назначеният Николай Чалъков е уволнен от дружеството по времето на управлението на ГЕРБ за предполагаеми злоупотреби, министър Иванов коментира: "Предполагаеми злоупотреби по времето на ГЕРБ може да му бъде само атестат, че е бил уволнен. Очевидно е пречел на тези управляващи. Преди назначаването, на Чалъков е извършена обстойна проверка и не са установени никакви наказателни производства, така че това са спекулации. Аз вярвам на документите."

Иван Иванов каза още, че едно от основните изисквания към новия борд на директорите на дружеството ще бъде да редуцира състава на администрацията със 70 души. "Тези хора са със средни заплати от 2500 лева при положение, че инженерите в клоновете получават между 800 и 900 лева максимум. В същото време ефективността на работата на това ръководство доказано не е била на ниво", коментира министър Иванов. Това се доказва от 40-те милиона текущи задължения към момента и почти всички запорирани активи към банките. На практика дружеството е в изключително тежко финансово състояние и новото ръководство трябва да предприеме спешни мерки за оздравяването му, обобщи земеделският министър.

Иванов: Повредени съоръжения на „Напоителни системи” са допринесли за щетите след обилните валежи

Язовирите, които се поддържат от "Напоителни системи" ЕАД са в добро състояние. Част от язовирите обаче бяха прехвърлени от 1 юли към Държавната консолидационна компания, припомни Иванов. Компанията към момента отговаря за ремонта и реконструкцията на общо 267 язовира, а собствеността им е на Министерството на земеделието.

"Аз очаквам най-скоро да се намери изход от тази ситуация, защото стигнахме до ситуация Областната управа на яз. "Огоста" да извади Министерството на земеделието от разрешително за строеж, тъй като съгласно това споразумение на Министерския съвет, ние не можем да се разпореждаме с него. Кабинетът на ГЕРБ наистина създаде опасни прецеденти, коментира Иванов. Той информира, че Министерството на икономиката вече е предложило план за действие в посока неутрализиране на тези опасности.

Спрените за сега обществени поръчки за около 100 млн. лв. в "Напоителни системи" ЕАД няма да бъдат загубени, защото крайният срок за изпълнението им е 2025 година, каза още земеделският министър.

 
БНТ