Демонстрации има в няколко от големите градове на страната
Ден преди първия учебен ден се провежда национален протест срещу маските в училищата, предава NOVA.

Родителите настояват да няма стаи изолатори за деца със симтоми на COVID-19. Недоволството се провежда в няколко от големите градове на страната. Протестът е озаглавен „Не на маските и изолаторите в училище”.

Той започна в 12:00 часа пред сградата на просветното ведомство в София. Очаква се по-късно недоволните да тръгнат на шествие до Министерството на здравеопазването.

Родители на национален протест против маските в училище

Според последните разпоредби на образователния министър, маските няма да са задължителни в класните стаи, но ще са необходими за коридорите и останалите общи помещения.

Единствено учениците, които имат медицински показания да не носят маска, ще бъдат освобождавани от това задължение. „Носенето на маска е доказана мярка. Ние имаме един от най-либералните режими, спрямо другите страни, където се иска носене на маски в учебен час.

Желаем да има колкото се може повече присъствено обучение. Ако децата не носят маски, при един заболял ученик или учител, трябва да карантинираме цялото училище”, коментира образователният министър Красимир Вълчев.

„Настояваме без маски и изолатори в училище. Те приличат на карцери за наказание, отколкото на предпазни средства”, обясни протестиращ. „Такова изкуствено насаждане на вина, че детето е направило нещо лошо, за да бъде изолирано по такъв начин, смятам че е абсолютно излишно и не кореспондира с никаква здрава логика”, добави родител. 

Демонстрации срещу носенето на маски в училище има и в Бургас. „Кое е доказателството, че маските са единственото предпазно средство и че изобщо е такова. Нека първо видим доказателства за това. Там, където се използват маски, масово децата са травмирани физически и психически”, посочи протестираща.
nova.bg