/ ThinkStock/Getty Images
Национален протест "Не на маските и изолаторите в училище" готвят родители за 14 септември. Те се организират през социалните мрежи, а организатори са от групата "Обединени родители" и се готвят публично да горят маски пред просветното министерство.

Вълчев: Училищата сами определят мерките срещу COVID-19

"Призоваваме всички населени места в България, да подкрепят протестите срещу маските, ковид тестовете, ваксините и изолаторите, подготвяни за българските деца", апелират организаторите, които са обявили протеста си за 12:00 часа по обед пред МОН в столицата.

По същото време ще излязат пред РУО и родители от Благоевград, Бургас, Пловдив, Шумен и Ямбол, за да изразят несъгласието си за безумните, според тях, мерки в училище за старта на новата учебна година в условията на пандемия от коронавирус.

Вълчев: Учителите с маски и шлемове в клас

"Обявяваме се против част от мерките в училищата. Не на маските в училище! Искаме безумните мерски да бъдат препоръчителни, а не задължителни. Искаме всеки родител и дете да прецени дали да носи маска или не, като отказът да не носи никакви рестрикции и репресии за детето и родителите му.

Искаме нормален учебен процес. Училището е място за учене!", заявиха още организаторите на протеста. Родителите цитират в своя подкрепа и спорни изказвания на инфекциониста Атанас Мангъров, че мерките на МОН са ненужни и няма смисъл да се носят маски, защото не предпазват.