Хиляди родители не пускат децата си на училище и на задължителното предучилищно обучение, сочи проверка на Апелативната прокуратура. Родителите, които не пускат децата си във формите на задължително обучение, са 4835. Над 1100 са глобените.

Принципът на уседналост ще бъде водещ при приема на първолаци
 
В същото време други родители недоволстват от новите критерии за прием в първи клас и дори сезираха Комисията за защита от дискриминация, съобщава NOVA. Очаква се наесен над 60 000 деца да влязат за първи път в класните стаи.
 
С новите критерии за прием в първи клас, ако едното дете учи в дадено училище, но семейството наскоро се е преместило в друг квартал, то второто им дете ще трябва да учи в друго учебно заведение. Това е заради отпадането на социален критерий за второ дете. Заради новото изискване за уседналост на адреса - поне три години назад, то новопреместило се дете може да не се класира и в училищата в новия квартал.

Гласуваха новите правила за прием в първи клас в София
 
"Дали хората, които имат деца, могат да си представят какво означава да развеждат три деца в три различни училища?”, пита родителят Огнян Соколов. Той подавал жалби до Министерството на образованието и науката, но не получил отговор. Затова се обърнал към Комисията за защита от дискриминация.
 
На днешното си заседание от комисията обещаха скоро да се произнесат дали изискването за уседналост нарушава правата на първокласниците. В залата обаче липсваха представители на образователното министерство. От ведомството обясняват, че е в интерес на децата и родителите да посещават най-близкото училище до мястото, където живеят.
nova.bg