/ Thinkstock/Getty Images
Родители на деца с увреждания ще излязат на национален протест с настояване за достоен живот на своите деца. Най-малко 20 организации от 10 града в страната ще подкрепят протеста с настояване за ’’Гарантиране на Лична помощ за деца с увреждания”. 

Родители на деца с увреждания: Спрете да говорите за нас в помощи
 
Вера Иванова, председател на Конфедерацията за защита правата на децата и майка на 23-годишен младеж със специални потребности, каза пред Дарик, че премиерът Бойко Борисов отказва да влезе в диалог с протестиращите. Предишните пъти е получаван писмен отговор от Министерски съвет, че казусът се препраща към ресорните институции, но този път отговор няма.
 
Протестът започва в 11 ч. и ще тръгне от президентството. Вера Иванова разказва повече подробности: "Сборният пункт на протеста е пред президентството, тъй като паркингът, който Столична община осигури за децата и хората с увреждания е от тази страна. Протестът си е насочен изцяло към Министерски съвет".

Майки на деца с увреждания: Умираме бавно и мъчително, искаме живот за децата ни
 
По-различното този път е, че шествието ще стигне до Националния дворец на културата, обясни Иванова: "Тъй като там има пресконференция във връзка с Европредседателството и тя е свързана със социалните политики. Затова ние ще отидем натам, за да се види каква е реалната социална политика".
 
"Ние не искаме нищо друго, освен нормален живот, просто да съществуват. В момента политиката е такава, че нашите деца са обречени. След 18 г. според управляващите те вече не трябва да съществуват - всичките помощи се спират, няма услуги, няма интеграция, няма абсолютно нищо. Те са обречени!", посочи още Иванова пред Дарик.