Родени под 800 грама бебета вече няма да се отчитат като аборт
Родени под 800 грама бебета вече няма да се отчитат като аборт / DarikNews.bg, архив
Родени под 800 грама бебета вече няма да се водят "аборт"
85247
Родени под 800 грама бебета вече няма да се водят "аборт"
Родени под 800 грама бебета вече няма да се водят "аборт"
  • Родени под 800 грама бебета вече няма да се водят "аборт"
  • Родени под 800 грама бебета вече няма да се водят "аборт"

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени текст от наредба на Министерството на здравеопазването, според който родените преди 26-ата седмица или под 800 грама бебета се водят "аборт".

Делото беше образувано по жалба на Фондация "Макове за Мери", които защитават правата на родители, чиито деца са родени мъртви или са починали в първите часове или дни след раждането. "Ако има проблем с неонатологичната грижа, той не може да се решава административно, а чрез мерки, които да я подобрят", каза за Дарик основателят на фондацията д-р Бояна Петкова.

Варненски лекари спасиха родено с множество увреждания дете

Жалбата на фондацията е срещу разпоредбата от медицински стандарт по акушерство и гинекология, приет от здравното министерство през 2014 г. Тогава критериите, по които се определя потенциалната жизнеспособност на плода, бяха завишени. Така, ако едно бебе бъде родено преди 26-ата седмица или тежи под 800 грама, то се приема за аборт, следователно не може да бъде кремирано или погребано от родителите си.

В решението на съда се посочва, че "липсва необходимата конкретика какво е наложило завишаването на стандартите за "потенциална жизнеспособност" на плода в сравнение с отменената наредба от 2008 г.".

Основателят на фондация "Макове за Мери" д-р Бояна Петкова заяви, че изключително доволна от решението и мотивите, с които съдът отменя разпоредбата.

"Дори не сме се надявали да е такова решението. Освен това то дойде в много кратък срок, много е аргументирано и добре написано. 800-грамови бебета са оцелявали и преди въобще да има неонатологични грижи. Ако ние като държава си казваме, че нашите бебета оцеляват от 800 грама нагоре, значи се признаваме за безпомощни на практика", обясни тя.

Дарик дарява апаратура за недоносени деца на пет болници в страната

По думите на д-р Петкова отмяната на наредбата е изцяло в интерес на родителите.

"Това го намирам за непрофесионално. Ако има проблем с неонатологичната грижа, а такъв очевидно има, тогава той не може да се решава административно. той трябва да се решава с мерки, които да подобрят неонатологичната грижа, а не просто да манипулират статистиката за неонаталната смъртност. Вярвам, че сме способни на по-добро от това. Мисля, че е в интерес на родителите на екстремно недоносените бебета да е гарантирана добрата грижа в началото на живота им", коментира тя.

Решението на ВАС може да бъде обжалвано в двуседмичен срок.