Варненски лекари спасиха родено с множество увреждания дете
Варненски лекари спасиха родено с множество увреждания дете / netinfo

Лекарите от Първа детска клиника на университетската болница „Св. Марина“ във Варна спасиха дете, родено с множество увреждания. След поредица неврохирургични операции и продължително лечение 7-месечната Сабрие беше изписана от лечебното заведение, в което медиците се бориха за живота й месеци наред.

Бебето се ражда на 8 ноември 2014г. в Шумен и тежи само 1кг. и 800гр., разказва майката Елмаз Фахрединова. Лекарите откриват вродено увреждане и детето е транспортирано във Варна. Първата операция прави д-р Румен Христов в МБАЛ „Св. Анна“, след което детето е прието в университетската болница на механична вентилация, с опериран хранопровод и поставена назогастреална сонда. Следват нови две операции, извършени от д-р Деян Ханджиев в УМБАЛ „Св. Марина“, по време на които на малката Сабрие са й сложени клапи в главичката заради хидроцефалия.

Трудно е да се опише чувството да оперираш бебе на броени дни. В тази възраст и на тези килограми операциите са по-сложни и от ремонта на най-финия часовников механизъм, разказаха лекарите..

През дългите месеци на лечение и борба за живота си малката Сиси се привързва към лицата и гласовете на медиците в Първа детска клиника, където прекарва живота си до момента и става любимка на всички.

Предстои Сабрие да направи първите си стъпки на 150 км от Варна в село Тодор Икономово. Според лекарите тя има всички шансове да израстне без проблеми във физическото си развитие.

В университетската болница „Света Марина“ във Варна постъпват най-тежките случаи от цяла Североизточна България, лекуват се недоносени бебета, деца, родени с малформации, деца с тежка дихателна и сърдечна недостатъчност, деца, които се нуждаят от интензивни грижи, след хирургични интервенции. Само за миналата година през Първа детска клиника са преминали 6 хиляди малки пациенти.