Робърт Гилбърт: САЩ не са съвършени
Робърт Гилбърт: САЩ не са съвършени / снимкa: Sofia Photo Agency

Свободата на пресата е една от най-важните видове свобода, а демокрацията в България е нещо, по което още трябва да се работи. Това каза в специално интервю за предаването „Денят” на Дарик Робърт Гилбърт, старши съветник в щаба на Барак Обама по повод скандалите със подслушванията и ДАНС от последните дни.

В администрацията на Буш имаше капани срещу свободата на пресата, чувстваме, че това е нещо, което трябва да бъде запазено, защото виждаме медиите и гражданското общество като критични елементи, които биха помогнали за предпазването на демократичните институции, каза още Гилбърт.

Запитан дали е запознат със скандала с ДАНС, Робърт Гилбърт отговори така: „Това, което е важно, е върховенството на закона. Днес говорих в парламента. Обсъждахме неща като отчетност и управление. Това са нещата, които са критични за България, на която тепърва предстои да развие своята все още много млада демокрация. Демокрацията в САЩ е на повече от 200 години. Демокрацията на България е на колко – на 15 години? Това са въпроси, по които още трябва да се работи”, коментира той.

На въпрос дали визовият режим на САЩ спрямо България би могъл да се облекчи при евентуално избиране на Барак Обама за президент на САЩ, старшият съветник в щаба на Барак Обама обясни: „Трябва да се доуточнят някои неща, като паспортите с биометрични данни, има и други важни въпроси, но това са все теми, които американското правителство би искало да уреди по време на мандата на Барак Обама”, посочи Робърт Гилбърт.

Цялото интервю четете ТУК.