Робърт Гилбърт: За демокрацията в България още трябва да се работи
Робърт Гилбърт: За демокрацията в България още трябва да се работи / снимкa: Sofia Photo Agency

Свободата на пресата е една от най-важните видове свобода, а демокрацията в България е нещо, по което още трябва да се работи. Това каза в специално интервю за предаването Денят на Дарик Робърт Гилбърт, старши съветник в щаба на Барак Обама по повод скандалите със подслушванията и ДАНС от последните дни. В администрацията на Буш имаше капани срещу свободата на пресата, чувстваме, че това е нещо, което трябва да бъде запазено, защото виждаме медиите и гражданското общество като критични елементи, които биха помогнали за предпазването на демократичните институции, каза още Гилбърт.

Какви решения очаквате да вземат по отношение на световната финансова криза евентуално Барак Обама и Джон Маккейн при избиране на всеки от тях за президент?

Няма съмнение в това, че сенатор Обама е много по-подготвен по отношение, както на националната икономическа криза, така и на световната икономическа криза. Той посочи много ясни планове на населението на САЩ. По отношение на съветниците, които избра, мога да кажа, че той събра изключителен екип от най-добрите икономически и финансови мозъци на света, който би помогнал на американската икономика да продължи да се движи напред, да спечели обратно доверието на американския народ и да им помогне да увеличат спестяванията си, което ще спомогне за възстановяването на икономиката. Важно е да се знае, че преди осем години, когато Бил Клинтън напусна президентския пост, САЩ имаха значителен бюджетен излишък. Той бе напълно нарушен по време на осемте години управление на Джордж Буш. Ако Джон Маккейн стане президент, това, на което ще станем свидетели, са допълнителни четири години политика, подобна на водената от Буш. Нито САЩ, нито светът могат да си позволят това. И съм абсолютно убеден, че американският народ осъзнава този факт.

Какви са решенията, които предлага Барак Обама по отношение на световната финансова криза?

Неговите съветници, които включват двама бивши много важни секретари на финансовото министерство, също излязоха с някои много силни мерки. Мисля, че е много ясно, че хората са убедени, че той ще вземе правилните решения. В международната финансова криза се съдържа психологическо усещане за доверие и няма съмнение, че Обама ще осигури това доверие.

Ако г-н Обама стане президент, това как ще промени политиката на САЩ по отношение на наболели въпроси, като Ирак и Иран?

Това не са наболели въпроси. Но са трудни въпроси, без никакво съмнение. На първо място, както добре знаете, очакванията и надеждите на целия американски народ са, че Барак Обама ще стане президент. Целият му стил на работа ще бъде напълно различен от това, което направи Буш и това, което би направил Маккейн. Основна задача на Обама ще бъде да работи, както с НАТО, така и с ЕС, в които България е важен участник. Виждам, че установяваме строго доверие в Трансатлантическите и Трансевропейски отношения. Критично важно е да му се даде възможност да работи както в Европа, но също така, което е може би по-важно, извън Европа и навсякъде по света. Обама много ясно заяви какъв би бил планът му по отношение на Ирак. Според Маккейн, самото нахлуване в Ирак е успех. Хората забравят, че нахлуването би трябвало да е средство за приключване на цялата одисея, а не край само по себе си. Правителството на Ирак не е използвало нахлуването, за да направи важните политически стъпки, които има нужда да направи, за да консолидира правителството си в Ирак. Защото вярват, че ако Маккейн стане президент, САЩ ще държат войските си там в продължение на 100 години, както Маккейн каза, че е готов да направи. Обама очерта план за оттегляне на войските, прехвърляне на голяма част от тях в Афганистан, където те са много по-необходими. И в този смисъл, ще има сериозни преговори с правитеството на Ирак и това как те трябва да се научат сами да вземат решенията си и да управляват себе си. Защото в момента те се възползват от това, че американските войски са в Ирак, така, че не е необходимо да вземат основните решения. По отношение на Иран, още веднъж, Обама каза, че е готов да води преговори, защото дипломацията е нещо много важно. Ако това беше Маккейн, той или нямаше да направи нищо, или щеше да започне война. Никоя от тези алтернативи не е приемлива. Трябва да имаме възможност да седнем и да водим преговори, както с нашите съветници, така и с нашите приятели. Говоренето с нашите приятели е лесно и забавно. Разговорите с нашите съветници са много по-трудни, но това е, от което се нуждаем, за да получим по-добри резултати. Дори администрацията на Джордж Буш призна в рамките на последните няколко години, че трябва да направят това. Те преговарят много успешно и в съгласие по отношение на атомната програма на Либия. Не мога да разбера и, което е по-важно, сенатор Обама не може да разбере, защо Джон Майккен отказва да води преговори с Иран, като се има предвид, че дори Джордж Буш показа готовност за това. И трябва да направим това по сериозен начин, както двустранно, така и многостранно, за да бъде прекратена тази изключително опасна ядрена програма.

При евентуално избиране на Обама има ли възможност според вас визовият режим на САЩ спрямо България да бъде облекчен?

Трябва да призная, че не съм много добре запознат с този въпрос. Знам обаче, че българският посланик в САЩ е отличен. България е една от големите истории на успеха по отношение на двустранните отношения и по отношение на развитието им през последните осем години. България има правителство, което е изключително позитивно. Доколкото разбирам, трябва да се доуточнят някои неща, като паспортите с биометрични данни, има и други важни въпроси, но това са все теми, които американското правителство би искало да уреди по време на мандата на Барак Обама.

Запознат ли сте със скандала в ДАНС, българският еквивалент на ФБР и ако да, смятате ли, че в САЩ би могло да има такъв скандал? С подслушване на телефони на хора от сената или на журналисти и ако това се случи, какви санкции могат да бъдат наложени за такова нещо?

Разбира се, на първо място, ние не сме съвършени. Вярвайте ми, знаем, че САЩ не са съвършени. Имахме сериозни проблеми със собственото си ФБР и ЦРУ, но се опитахме да ги преодолеем. Това, което е важно, е върховенството на закона. Днес говорих в парламента. Обсъждахме неща като отчетност и управление. Това са нещата, които са критични за България, на която тепърва предстои да развие своята все още много млада демокрация. Демокрацията в САЩ е на повече от 200 години. Демокрацията на България е на колко – на 15 години? Това са въпроси, по които още трябва да се работи. Вярваме, че свободата на пресата е една от най-важните съществуващи видове свобода. Това е и първата поправка в нашата Конституция. Свободата на пресата. В администрацията на Буш имаше капани срещу свободата на пресата, чувстваме, че това е нещо, което трябва да бъде предпазено, защото виждаме медиите и гражданското общество като критични елементи, които биха помогнали за предпазването на демократичните институции.