Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС
Изборът на подуправител на НЗОК се отлага
Със 123 гласа „за“, 28 – „против“ и  31 – „въздържал се“, парламентът гласува да бъде създадена временна комисия, която да проучи фактите и обстоятелствата по подготовката и провеждането на протеста срещу Футболния съюз на 16 ноември. Това е общ проект, предложен от председателя на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Временният орган е от 18 членове, по трима от всяка парламентарна група и срок на работа три месеца. Той ще трябва да изготви доклад и да предложи законодателни промени, ако се налагат. Комисията ще трябва да установи също спазени ли са изискванията на закона за МВР, закона за митингите и манифестациите.

Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) бе избран за председател на временната комисия, след прегласуване, със 129 гласа „за“, 36 – против и 26 – „въздържал се“.

ПП-ДБ внесе искане за анкетна комисия за полицейско насилие срещу протестиращите запалянковци

Останалите две кандидатури на Цвета Рангелова от „Възраждане“ и на Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“ не получиха достатъчно гласове.

Абсурдно е да се избере председател от управляващите, които да разследват сами себе си, възрази председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов.

НС остави за другата седмица изборът на подуправител на НЗОК

 
Нелли Желева/БТА