Драстичен скок на цените на горивата у нас. Експерти отчитат рекордно поскъпване за последните 6 месеца, съобщава NOVA.

Данните на сайта Fuelo.net показват, че само за последната половина година най-много е поскъпнал бензинът - с 23 стотинки. Към днешна дата средно литър се продава за 2,02 лв.

Дизелът също е поскъпнал - с  22 стотинки. На трето място е пропан бутанът с 21 стотинки.

„Факторите, които влияят в последно време, са външнополитически. Няколко последователни решения на ОПЕК, които касаят ограничаване на добивите. Китай е един доста голям клиент, който попълва своите резерви и изкупува много голямо количество петрол”, обясни Георги Танев от Асоциация на българските търговци на горива.

Облекчава се регистрацията на обекти за зареждане с горива на транспортни и строителни фирми

Според него не можело да се говори за нов скок на цените. Горивата наваксвали стойностите от периода преди коронавирусът да настъпи.

„До края на този месец ние очаква да стигнат около 2,10 и бензина, и дизелът, газта ще запази горе-долу сегашното си ниво”, смята Танев.

„Аз лично смятам, че към края на месеца курсът на суровия петрол ще слезе надолу, защото според мен е на много високи стойности  в момента”, заяви Бенчев.
Роля в цената на бензина и дизела до лятото ще окажат и вътрешно пазарни фактори.

COVID-19 вдига цената на бензина и дизела, според експерти (ВИДЕО)

„Покачващото се потребление със старта на туристическия сезон. Напредва и самият процес по ваксинация, което предполага разхлабване на мерките”, коментира Георги Танев.

„Със сигурност не очакваме повишение с 20 стотинки до началото са лятото, всичко зависи от цената на суровия петрол. Ако тя остане с настоящите стойности, може да има повишение в рамките на няколко стотинки, но нищо драстично няма да се случи”, смята Бенчев.
NOVA