/ iStock/Getty Images
Рекорден брой случаи на коронавирус през изминалото денонощие има в Благоевград. За първи път на началото на епидемията са установени седемнадесет случая, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов.

Нов антирекорд: 240 са заразените с Covid-19 за денонощието

Най-много са в областния център - осем, четири са случаите в района на Гоце Делчев, три в Петрич и два от симитлийското село Крупник
. По-голямата част от тези хора нямат симптоми и са контактни лица, допълни д-р Калоянов.

"Четирима обаче са хоспитализирани, от които един в Благоевград и трима в болницата в Гоце Делчев. Състоянието им към момента е добро", каза още директорът на РЗИ.

Затвориха детска градина в Белица заради учителка с коронавирус

"Като причина за по-големия брой заболели д-р Калоянов посочи масовите мероприятия, при които мерките остават на заден план. Хората започнаха да се събират за различни тържества, по дискотеки, пътуват и това води до повече случаи", обясни той.

"Друга причина за повечето случаи за едно денонощие е и изследването на хора в частните лаборатории по тяхно желание", посочи д-р Калоян Калоянов". Има хора, които правят PSR тест заради планови операции, преди да постъпят в лечебните заведения, в които трябва да се оперират", допълни още директорът на РЗИ.
БТА