/ iStock/Getty Images
Трима жители на община Белица, които са работили в германските кланици "Тьонис", оказали се най-голямото огнище на коронавирус, са се прибрали у нас, предава БНР. В средата на миналата седмица друг жител на общината отишъл да ги вземе с автобус.

Над 1000 са вече заразените в германската кланица с българи

Никой нищо не ги е питал на границата и те никому не са казали.
Случайно в понеделник кметът на общината Радослав Ревански разбира това и взима незабавни мерки.
Междувременно се оказа, че от огнището на заразата са се прибрали още трима работника, но те са от съседна община.


Кметът недоумява как при наличието на информация за огнището в Германия, никой не е потърсил информация откъде се връщат: “Не искам да давам оценка, но не е сериозно... Да, факт е, че когато се прибираш от Германия, вече няма карантина, но те трябва да питат хората буквално - кой откъде се прибира“.

И четиримата жителите на общината са поставени под карантина. Кметът Ревански е наясно, че е превишил правомощията си. По неофициална информация, има най-малко още трима, завърнали се от огнището на заразата в Германия.

Премиерът на Северен Рейн–Вестфалия: Българи и румънци внесоха COVID-19

„Имаме данни за някои от тях и активно ще се опитаме да ги издирим. Германия не е сред страните, към които прилагаме задължителна карантина. И това, че тези хора просто се връщат от Германия, не е нарушение. Но ако са имали признаци на заболяването и са укрили този факт, това вече е друга тема”, коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет.

Той потвърди, че най-много от заетите в предприятието са българи и румънци.
БНР