протест МВР София
протест МВР София / Георги Димитров
Проведе се работната среща на ръководството на МВР със синдикати, на която беше представен математическият модел за анализ на ефективността при използването на служителите с полицейски правомощия в областните дирекции на МВР. Моделът е част от подготовката за структурна реформа в министерството. На синдикатите ще бъде даден срок, в който да предоставят своите коментари и становища.

"Запознах синдикатите с всички идеи и с изготвения функционален математически модел на МВР в новите условия. Синдикатите поеха ангажимент в двуседмичен срок да направят предложения във връзка с тези структурни промени, които желаем да направим", заяви на брифинг министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Ако се реализира проектът за извеждане на Противопожарната служба от МВР, тя е в състав от около 8 500 служители, съставът на служителите в МВР ще намалее", допълни той.

По думите му най-важното е така да се оптимизират структурите, че те да станат по-гъвкави и по-събразени с условията, в които се работи.

"Няма да допуснем да отслабим Министерството на вътрешните работи в смисъл да не може то да отговори на някои събития, които могат да се случат. Такава ситуация например е бежанската криза, когато трябваше да предприемем по-сериозно наблюдение на някои стратегически обекти заради ситуацията в Украйна. Ние трябва да имаме готовност да поемаме такива внезапни събития. За това са необходими и кадрови, и технически възможности", заяви Рашков.

Той съобщи, че от началото на годината са започнали промени в централната част на МВР, насочени към оптимизация на централната администрация.



 
БТА