Референдумът беше изчистен от контролирания вот според Сергей Станишев
Референдумът беше изчистен от контролирания вот според Сергей Станишев / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Референдумът беше изчистен от контролирания вот според Сергей Станишев
60830
Референдумът беше изчистен от контролирания вот според Сергей Станишев
  • Референдумът беше изчистен от контролирания вот според Сергей Станишев

Референдумът е вот на недоверие за управлението на Бойко Борисов. Коментарът направи лидерът на левицата Сергей Станишев и допълни, че днешното допитване до народа е първата, но не и последната загуба на министър-председателя. Лидерът на БСП се обърна специално и хората, които не отидоха до урните, като посочи, че апатията е хранителната среда за авторитарното управление.

Печелившите от референдума са активните хора, а губещият е Бойко Борисов, анализира лидерът на левицата. По думите на Станишев активността на предстоящите парламентарни избори ще бъде много по-голяма от днешната. Лидерът на левицата не взе на сериозно искането на вицепремиера Симеон Дянков да си подаде оставката заради изхода от референдума.

Каузата за АЕЦ „Белене” не е партийна кауза, става дума за национален интерес и кауза, която надхвърля партийните различия, каза Станишев. Референдумът даде шанс на автентичната десница, тя имаше своя позиция в хода на дискусиите, каза лидерът на социалистите. Характерното за този референдум е, че беше изчистен от контролирания и купуван вот и показва автентична позиция на обществените нагласи, изтъкна още Станишев.

Референдумът беше изчистен от контролирания вот според Сергей Станишев
netinfo

Президентът Георги Първанов видя в референдума отмяна на решението на парламента за спиране на проекта АЕЦ „Белене”.

Първанов подчерта, че се вижда свиване наподкрепата за ядрената енергетика. Той призова да се постигне съгласие по темата чрез серия от срещи при президента или свикване на Консултативен съвет по национална сигурност, за да се реши как да се действа оттук-нататък. От левицата съобщиха още, че ще инициират законодателни промени, с които да се намали прагът за валидност на референдум, но не уточниха с колко.

По-рано през деня пред журналисти Сергей Станишев коментира, че „хората, които гласуваха днес, показаха, че отхвърлят авторитарното управление на страната”. Независимо дали гласуваха „за” или „против” на референдума, те казаха „Да” на демокрацията и нейните ценности и показаха зрелост, гражданско самочувствие и активност. А както знаем демокрацията е система, в която решават активните”, коментира червеният лидер.