/ ThinkStock/Getty Images
Свидетели сочат за извършител Веселин Балтов - личния охранител на хазартния бос, който е бивша барета
На 11 юли 2007 г. бизнесменът Манол Велев пристига в офиса си на ул. “Мизия” в столицата. Отдавна не ходи с многобройна охрана. Влиза във входа. Там вече го чака наемен килър, скрит зад тъмни очила и с качулка, припомня "24 часа".

Когато Велев отваря вратата, убиецът стреля в главата му и бяга. Часът е 10:50 преди обед. Гърмежът не се чува, защото точно по това време има топовни салюти в чест на гостуващия хърватски президент Стипе Месич.

Свидетели сочат за извършител Веселин Балтов - личния охранител на хазартния бос, който е бивша барета 

Млада жена единствена забелязала, че убиецът с бързи крачки тръгва в посока към ул. “Цар Иван Асен II”, където завива надясно в посока центъра. “Аз видях убиеца, какво да правя?!”, паникьосано обяснявала тя.

Час по-късно полицаите от Първо РПУ намират чисто нови и здрави слънчеви очила в кофа за боклук на 100 м от мястото на стрелбата. Предполага се, че са на килъра. “Мъжът беше паднал настрани на площадката на входа. Приближихме се до него и видяхме, че е прострелян в главата”, обяснява един от свидетелите, който го е намерил.

Шофьорът на Велев пристигнал и го откарал в болница с личния му мерцедес. Още е в съзнание. Когато го вдигат от земята, ключовете и документите му падат. Велев протяга ръка към тях, за да му ги подадат. Охранителната камера във входа е заснела не само силуета, но и лицето на убиеца.

Дали това е Веселин Балтов, личният охранител на Васил Божков, за когото свидетели разказват 13 г. по-късно, че е застрелял Манол Велев, още не е ясно. Изображението обаче е много замъглено и чертите на физиономията му не се виждат ясно.

След разговор с директора на столичната полиция тогава Румен Стоянов бившият градски прокурор Николай Кокинов обяви, че има доказателства, които насочват към определен извършител за атентата срещу Манол Велев Пояснява, че не става въпрос за физическия извършител, а за човека, поръчал покушението. Една от многото бизнес дейности на Манол Велев по това време е свързана с хазарт.

Точно там се преплитат интересите му с Манол Велев, с когото са се познавали, но били и конкуренти. Освен с хазарт Манол Велев се занимава със строителство, издателска дейност, търговия. Животоспасяващата операция на Манол Велев прави проф. Николай Габровски в “Пирогов”. След това е преместен във ВМА по желание на близките му, лекуван е и в клиника в Израел.

Въпреки усилията на българските и чуждите медици обаче бизнесменът не идва в съзнание и досега е в будна кома Разследването на покушението срещу Манол Велев е прекратено в началото на 2009 г. и не води до откриване на извършител и поръчител.

Тогава Весела Лечева дава интервю, в което изразява възмущението си. Малко по-късно делото е възобновено за нови разпити на свидетели и издирване на “оперативно интересни лица”, които биха имали интерес от отстраняването на бизнесмена.

Прокуратурата разполага с касета, на която е заснет мъжът, стрелял по Велев на 11 юли 2007 г. Тя е основната улика. Записът е пратен за анализ и в САЩ, но дори и там не успели да извадят ясен кадър, на който нападателят да бъде разпознат.

Тогава Весела Лечева е разговаряла с разследващите и е споделила съмненията си за атентата. Обсъжда ги лично с тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов. Една от версиите е, че атентатът срещу мъжа ѝ е тя да се оттегли от поста, който заема тогава - шеф на Държавната агенция за младежта и спорта. Другите работни версии са свързани с интересите му в бизнеса с газ, изкупуване на земи и строителство. 

По това време бяха застреляни и кметът на Елин Пелин Янко Янков, както и кюстендилският бизнесмен Александър Тасев-Остап, които имаха пряко отношение към газа. За убийството на Манол Велев се заговори отново в началото на тази година, когато беше проведена акцията срещу хазартен бос номер 1 Васил Божков.

До нея се стигна след заплахите с убийство към съдружниците му Стефан Найденов и синовете му Боян и Цветомир, които подадоха сигнал в прокуратурата срещу него с данни, че не е платил 500 млн. лв. такси от лотарийните игри, както и за други престъпления. Тогава Цветомир Найденов разказваше, че Божков заплашил него, брат му и баща му, че ще им се случи същото, каквото и на Манол Велев, Данчо Динов и още двама мъже.

В средата на февруари от прокуратурата обявиха, че Божков, който вече беше избягал в Дубай, е обвиняем като подбудител на убийствата на четирима души, които бяха посочени с инициали - М. В, Й. Д., А. П. и Б. С. За първите двама се знаеше, че са Манол Велев и Йордан Динов, убит през 2012 г. в центъра на София. За третия във вторник стана ясно, че е Алексей Петров.

Цветомир Найденов скочи на медия на Огнян Донев заради цензура

На 3 юли рано сутринта бяха задържани адвокат Славчо Марков, чиято кантора се намирала в сградата на “Московска” 43, и Веселин Балтов, бивша барета и шеф на охраната на Божков. Адвокатът беше задържан в дома си в кв. “Симеоново”, а Балтов - в родния Сандански, където бил повече от месец.

Тогава от прокуратурата лаконично обясниха, че двамата са арестувани във връзка с обвинението за организирана престъпна група с лидер Васил Божков, създадена да извършва рекет и убийства.

Във вторник в апелативния спецсъд стана ясно, че тя има още двама членове - Георги Божилов, пуснат на свобода срещу 10 хил. лв. гаранция в средата на юни, и Александър Митков. За него Марков и Балтов твърдят, че не го познават.

Пак в съда се разбра, че свидетел с тайна самоличност, който присъства в делото под номер 532, обяснил пред разследващите, че на него лично Божков му казал, че Балтов стрелял по Манол Велев Божков казал още, че бившата барета “бил много подготвен”.

Самият таен свидетел познавал Балтов. Шефът на охраната на Божков пък отрича да има нещо общо със стрелбата по Велев. Според адвоката на Балтов Камен Михалков клиентът му не бил в България по това време, а на почивка в чужбина. Балтов отсъствал от страната между 6 и 14 юли 2007 г.

Затова защитата поиска МВР да изпрати справка за пътуванията на Балтов в чужбина за периода от 1 януари до 31 декември 2007 г. В съда обаче стана ясно, че вътрешното ведомство не може да предостави подобна информация, защото данните се пазели 10 години. 

СРС-та разкриват как Божков заговорничи със соцдепутат и журналист (АУДИО)

Адвокат Михалков беше довел в съда и свидетели, които са били с Балтов на почивката. Съдът обаче отказа да ги разпита. За близките отношения между Божков и Балтов разказали и основните свидетели по делото срещу Божков - Цветомир и Боян Найденови.

Един от последните разпити на Цветомир Найденов бил на 30 юни. Самият Балтов пък обясни, че единият от тях изобщо не го поздравявал, “защото бил охранител.” За методите на Божков можело да се съди и от показанията на Весела Лечева, обяви съдия Мариета Неделчева.

Тя обаче не съобщи повече подробности от показанията на съпругата на Велев. Друг свидетел - Константин Бухлев, твърдял, че мишена на Божков бил Алексей Петров, а след него Делян Пеевски. По делото продължават да се събират доказателства.
"24 часа"