30-40% е подморът на пчели в Добричко
30-40% е подморът на пчели в Добричко / hashtag-bg.com
Съветът по продукти за растителна защита към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ударно е одобрил около 35 препарата, отровни за пчелите, предназначени за третиране на посеви. Става въпрос за продукти, чиито основни съставки бяха ограничени през 2013 г. от ЕС, тъй като са токсични за насекомите опрашители – имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам.

Грийнпийс: България одобри опасни пестициди за пчелите

Въпреки това те са били разрешени у нас по време на две поредни заседания на съвета към БАБХ на 21 декември 2016 и на 20 януари, 2017 г. Въпросните препарати са от групата на неоникотиноидите, които са особено отровни за пчелите.

Българско изобретение спасява пчелите (ВИДЕО)

Те изострят здравословните им проблеми и унищожават популациите им. По последни данни тези химикали не застрашават само пчелите, но и много други видове, включително и пеперуди, птици и водни насекоми, с възможни верижна реакция по хранителната верига. Те са обявени за високорискови от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). През 2015 и 2016 г. органът излезе с допълнителни препоръки.

пчели
ThinkStock/Getty Images

“Новоодобрените за употреба в българското земеделие химикали вредят на пчелите, отслабват имунитета им и разболяват пчелните семейства. Тези изключително важни насекоми изчезват в световен мащаб и последствията ще бъдат катастрофални”, заяви пред “Труд” Илия Цонев от Конфедерацията на българските пчелари.
 
Труд