Разработват механизъм за глоби за неявяване на профилактичен преглед
Разработват механизъм за глоби за неявяване на профилактичен преглед / cнимкa: Sofia Photo Agency

Министерството на здравеопазването няма да се откаже от налагането на глоби на пациенти, които не се явяват на задължителния годишен профилактичен преглед. Това заяви в Пловдив, в отговор на въпрос на Дарик, министър Евгений Желев. Макар че половината от българите нехаят за здравето си, а два закона предвиждат 100 лева глоба и лишаване за един месец от здравно-осигурителни права, липсва механизъм за налагането на санкциите. Такъв ще бъде разработен в най-скоро време, подчерта здравният министър.

Той откупи на благотворителен търг за 1170 лева без наддаване платното „Поле” на Минчо Панайотов. Организираният от МБАЛ „Пловдив” търг за 100 творби на пловдивски лекари и художници събира пари за детското отделение на болницата, което ще получи от Българската Коледа и модерен ехограф за 50 000 лева.

45 млн. лева е заделило Министерството на здравеопазването за закупуване на апаратура за болниците за следващата година, но помощта на обществото чрез инициативи като "Българската Коледа" е много важна, каза доц. Евгений Желев. Той определи търга като уникален, защото чрез изкуството лекарите са открили още един начин да отворят сърцата си към пациентите и да им помогнат.