Разпространяват опасна хранителна добавка по интернет
Разпространяват опасна хранителна добавка по интернет / netinfo

Хранителната добавка хрущял от акула (shark cartilage), под формата на капсули, опакована от фирма NBTY Inc., Ню Йорк, САЩ, е опасна за здравето, предупреждават от Министерството на здравеопазването.

Тъй като добавката се разпространява чрез пощенски пратки, интернет поръчки и в търговската мрежа на дребно в САЩ, е възможно замърсяването й с болестотворни бактерии Salmonella, които предизвикват хранителни заболявания, известни като "хранителни отравяния", поясняват от ведомството. Рискът за деца, възрастни хора, лица, страдащи от заболявания или с отслабена имунна система е голям.

Фирмата е предприела доброволно изтегляне на продуктите от пазара, за което е уведомила Министерството на здравеопазването и хуманитарните въпроси на САЩ.

В случай, че добавката е закупена, да не се консумира и да се изхвърли, съветват от здравното министерство. Лица, които в близко време са консумирали хранителната добавка и са имали признаци на настъпило хранително заболяване, трябва да информират съответната Регионална инспекция за опазване на общественото здраве или Министерството на здравеопазването.